zarándoklat

2020.09.07. 11:30

Feszítő kérdésekre válaszokat találunk a zarándokutakon

A járvány miatt a szeptemberi katolikus világtalálkozó is elmarad Budapesten. Zarándokok Tolna megyéből is mentek volna. Az eseményt jövő ilyenkor tartják meg.

Wessely Gábor

Elmarad a katolikus világtalálkozó. Egy évvel csúsztatták el az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, jövő ilyenkor lesz, Budapesten. Ebből adódóan a hozzá kapcsolódó tizenhárom napos zarándoklatot is lefújták, ami szeptember 2-án indult volna a Pécsi egyházmegye egyik legismertebb zarándokhelyéről, Máriagyűdről. Ez – a Budapest–Máriagyűd útvonal – a közép-európai Mária-út leggyakrabban járt szakaszai közé tartozik. Tolna megyén áthaladva a következő településeket érinti: Cikó, Szálka, Szekszárd, Tolna, Fadd, Gerjen, Paks, Bölcske és Dunaföldvár.

A szekszárdi Szilvácsku István már hat-hét éve jár zarándoklatokra, feleségével együtt. Azt mondja, hogy a koronavírus miatt az idén kevesebb ilyen program volt, de azért megfordultak néhány helyen, legutóbb, augusztus 19-én a Szentendre–Visegrád közötti szakaszon. Bővebb információval szolgál Besencziné Tóth Erika, a Mária Út Egyesület Pécsen élő regionális szervezője. Tavaly tartottak először olyan bűnbánati zarándoklatot, melynek során a természet ellen elkövetett bűnökért ajánlják fel a résztvevők a fizikai fáradalmakat és az imákat. Most volt a második ilyen útjuk, melyen háromszázan vettek részt, köztük jó néhányan a Pécsi egyházmegyéből. A záró szabadtéri mise Visegrád mellett volt.

Mint minden zarándoknak, Besenczinének is megvan a saját „elsőút-története”. Édesapja halála nagyon megviselte, s akkor javasolta a papja, hogy menjen el egy zarándoklatra. Éjszakánként nehezen aludt, egyszer keresgélni kezdett a neten, és ezt dobta a gép: Budapest–Csíksomlyó. Reggel bejelentette a férjének és a lányának, hogy pár nap múlva indul egy negyvennapos útra, gyalog. Azt mondták: holnapra kialszod! De nem így történt. Elment, s élete egyik legnagyobb élménye volt, amit másoknak is ajánl. Utakat szervező önkéntesként is vallja, hogy feszítő kérdéseire válaszokat, megoldásokat talál az ember a zarándokutakon.

Legalább öt napra érdemes menni

Mária-kegyhelyek sokaságát köti össze a közép-európai Mária-út, mely kereszt alakú, s összesen ezernégyszáz kilométer hosszú. Az észak-déli főág a lengyelországi Częstochowától a boszniai Medzsugorjéig vezet, míg a nyugat-keleti főág az ausztriai Máriazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tart. A kettő Budapesten találkozik. Jó néhány mellékág is van. A zarándokutak jelentős részét a 2006-ban létrehozott Mária Út Egyesület szervezi. Az állomáshelyek karbantartásáról, a jelzések frissítéséről is a szervezet önkéntesei gondoskodnak.

Tolna megyei hívők leggyakrabban a Máriagyűd–Cikó, Cikó–Szekszárd, Szekszárd–Fadd útvonalszakaszokon járnak. Az ezeket a részeket is érintő Máriagyűd–Budapest zarándok­út közel háromszáz kilométer, és tíz-tizenkét nap alatt tehető meg. A zarándokút-kínálat gazdag, évente több százhoz várnak csatlakozókat. Kezdőknek egynaposak is vannak, de aki igazán bele akar kóstolni a lelki programba, érdemes legalább ötnapos útra vállalkoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában