Gyanús a magas láz, a szaglás elvesztése

Apránként, de folyamatosan nő a megyében is a Covid–19-vírussal fertőzöttek száma. Csakhogy közben egyre többen küzdenek egyéb hurutos megbetegedéssel is.

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock

A megyében is emelkedik az azonosított fertőzöttek száma az utóbbi hetekben a koronavirus.gov.hu kormányzati portál vírustérképe szerint. Péntekre hat új esetet derítettek fel. Arról is hírt adtunk, hogy más városokhoz hasonlóan Szekszárdon is emelkedett a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben. A Covid–19 a szennyvízzel nem fertőz, ám a nagy érzékenységű vizsgálattal a járványhullám „megugrása” akár a nagy számú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt négy–tíz nappal jelezhető.

Az évnek ebben a szakában mindemellett többen küzdenek náthával, köhögős, hurutos megbetegedéssel, ezért arra voltunk kíváncsiak, jelenleg milyen metódus szerint zajlik a háziorvosi rendelőkben a gyógyító munka.

Dr. Tusa Annamária, szekszárdi házi gyermekorvos elmondta, benne vagyunk a szokásos őszi nyavalyák sűrűjében. Ám ha most valaki lázas, hőemelkedése van, és általánosan rossz a közérzete, ne adj’ Isten fáj a torka, és kialakult a száraz köhögés, gyanúra adhat okot, hogy esetleg elkapta a koronavírus okozta betegséget. Ilyenkor huszonnégy órás házi karantént rendel el a háziorvos, ha pedig a már meglévő tünetek mellé a szaglás elvesztése is társul, egyértelmű, hogy kérni kell a tesztelést. Ilyenkor az érintett gyermek szüleivel felveszik a mentősök a kapcsolatot, és időpontot egyeztetnek. Ha az első teszt negatív, a másodikat a Sárvíz utcában végzik el. Ha viszont kimutatják a koronavírus jelenlétét, hatósági karantént rendel el a tisztiorvosi szolgálat. Azok is karanténba kerülnek, akikkel a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti négy napban legalább tizenöt percet töltöttek együtt két méteren belüli közelségben. Kiderült, ebben a körzetben hetente két-három gyermeket tesztelnek, és eddig senki sem bizonyult koronavírusosnak.

Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos lapunknak elmondta, szeptemberben a körzetében a súlyosabb légúti tünetekkel jelentkező betegek körülbelül egy százalékánál merült fel, illetve bizonyosodott be a koronavírus-fertőzöttség. – A légúti betegség tünetei egyre gyakoribbá válnak, köszönhetően a hűvösödő időjárásnak. A betegek felé továbbra is kérés, hogy ezen tünetek észlelésénél először telefonon hívják fel a rendelőt. A nagyon általános tünetek megjelenése, a nátha, az enyhe köhögés, a torokfájás még belefér a szokásos őszi megfázásba. Koronavírus-fertőzöttség gyanúja akkor merül fel, ha a betegnek magas a láza, íz- és szagérzékelési zavara van, folyamatosan köhög, levert, az általános állapota gyorsan romlik. Miután megtudakoljuk tőle a tüneteit, megbetegedése kezdetét, elérhetőségét, hogy volt-e koronavírus megbetegedés a környezetében, döntünk arról is, hogy kérünk-e koronavírusra tesztelést. Ezt a mentőszolgálat általában két napon belül elvégzi nálunk. Az eredményt azután rá két napra mi is megkapjuk, majd arról értesítjük a beteget és a járványügyi hatóságot. Amennyiben a beteg hatósági karanténba kerül, telefonon tartjuk vele a kapcsolatot – mondta dr. Schranz Róbert.

Csak speciális esetben van látogatás

Nemcsak a megyei kórházban, de a Dombóvári Szent Lukács Kórház valamennyi telephelyén látogatási tilalom lépett életbe a koronavírus-járvány terjedésének erőteljes fokozódása miatt. Beteget csak az egészségügyi törvényben meghatározottak szerint lehet látogatni (súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat). A beteglátogatás engedélyezése az osztályvezető főorvos, akut esetben az ügyeletes orvos hatásköre. A betegek számára beküldött csomagok átvételére lehetőséget biztosítanak naponta reggel hét és este hét óra között a főépület belső portájánál, a biztonsági szolgálat munkatársai közreműködésével. Az átadás-átvételt dokumentálják, a csomagot fertőtlenítik az osztályokra juttatás előtt. Gyorsan romlandó élelmiszer átadása kerülendő. A kórházba bármely okból érkezők számára, minden esetben kötelező a triázs vizsgálat (lázmérés, kérdőív kitöltése), melynek negativitása esetén van csak lehetőség a belépésre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában