Mözsi házába zárkózott be a koronavírusos pár

Az ifjú Deák Balázs elkapta a koronavírust, és feltehetőleg a felesége, Solymár Anna Virág is. Kedden ért véget karanténjuk, Anna beszámolt élményeikről, tapasztalataikról.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Deákné dr. Solymár Anna Virág jogász huszonnyolc éves, férje, dr. Deák Balázs jogász harminchat. Az első tünetek augusztus 23-án jelentkeztek, épp egy több napos nemzetközi kutyakiállításról jöttek haza. Előtte egy hétig szabadságon voltak, több fürdőben is megfordultak.

Mindkettejüknél torokfájással kezdődött, viszont Anna egy nap alatt jobban lett, dolgozott, Balázs otthon maradt táppénzen, és egyre rosszabbodott állapota. Ízületi fájdalmak, hőhullámok gyötörték, és ami nagyon szembetűnt, hogy rendkívül fáradékonnyá vált. Láz egyáltalán nem lépett fel, és csak ritkán köhögött. Anna hullámzóan: hol kicsit rosszabbul, néha teljesen tünetmentesen érezte magát.

– Biztos vagyok benne, hogy én is elkaptam a vírust, de mire teszteltek, már átestem rajta – vélekedik Anna.

A háziorvos Balázsnál először a második hét hétfőjén kért Covid-tesztet, miután nem javult állapota. A tesztelés napján a mentőszolgálat munkatársai telefonon értesítették őket, hogy körülbelül mikor érkeznek, és előtte két órával nem szabadott enni, inni.

Balázs tesztjét kedden csinálták meg, és szerdára kaptak egy negatív eredményt. Nagy szerencse, hogy pénteken másodszor is tesztelték, amely pozitív eredményt adott vasárnapra, miközben mindketten teljesen jól érezték magukat, és a férj is arra készült, hogy hétfőtől dolgozik. Ez tehát a tünetek megjelenése után majdnem két héttel történt.

Másnap a Népegészségügyi Főosztály a férjet járványügyi elkülönítés alá, Annát mint kontaktszemélyt tizennégy napos járványügyi megfigyelés alá helyezte. Megkapták a „híres” piros matricát, melyet ki kellett tenniük a kapura, és a rendőrök minden nap ellenőrizték, hogy otthon vannak-e. Egyébként letölthető telefonra egy alkalmazás is, amellyel a rendőrség távellenőrzéssel tudja nyomon követni, hogy betartják-e a karantént az arra kötelezettek.

Balázs a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon kiemelt főnyomozó, ő nem tudott otthonról dolgozni. Anna egyéni vállalkozó, ingatlanközvetítéssel foglalkozik. Annyit tudott tenni, hogy az érdeklődők elérhetőségét átadta a kollégájának. Ebben a helyzetben természetesen mindkettejük munkatársai nagyon megértőek voltak, és naponta érdeklődtek hogylétük felől.

Balázst a pozitív tesztet követően szerdán tesztelték újra, negatív eredménnyel, majd pénteken ismételtek, szintén negatív értékeléssel. Annát csütörtökön és szombaton tesztelték, és neki is negatív lett mindkét tesztje. A negatív eredmények birtokában sem automatikusan „szabadultak” a karanténból, hanem meg kellett várniuk, hogy a Népegészségügyi Főosztály határozatot hozzon a feloldásról. A kilencedik napon oldották fel a karantént.

– Interneten több helyen olvastam, hogy ezt külön kérelmezni kell, és illetéket kell fizetni a kérelemért. Ez nem igaz, hivatalból történik, és nem kell érte fizetni – tájékoztatott Anna. Hozzátette: a karantén együtt nem bizonyult annyira szörnyűnek, egyedül biztos, hogy sokkal nehezebben viselte volna. Szerencsére családi házban élnek, így legalább az udvarukra ki tudtak menni játszani a kutyáikkal. Szerinte azok voltak a legboldogabbak, hogy ennyi időt töltöttek otthon.

– Nagyon szerencsésnek érzem magunkat, hogy ennyivel „megúsztuk” ezt a betegséget, nagyon remélem, hogy nem fogjuk újra elkapni, és hogy a családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket is elkerüli. Az idősebb családtagjaink nagyon aggódtak, hogy rajtunk keresztül esetleg ők is megbetegedtek – árulta el Anna.

Gyorsan nő a fertőzöttek száma

Kedden 581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 14 460-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Amint a szerda reggel készült térképen is látható, Tolna megyében ebből 155 fertőzött található. Az országban elhunyt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma összesen már 654-re emelkedett, 4153-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 9653. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti, 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen. Csaknem harmincezren vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek, elvégzett tesztek száma pedig már a hatszázezerhez közelít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában