interjú

2020.09.17. 11:30

Saját birsalmasajtját hordja a piacra biciklivel a képviselő

Aktív közéletiségéről ismert Benis Brigitta. Ötven­éves, de már 32 éves korában önkormányzati képviselő volt. Nem tartozik a megélhetési politikusok közé. Őstermelő, növényeket termeszt, szárnyasokat tart, gyümölcsöt aszal, lekvárt készít. Terményeit és termékeit biciklivel hordja a helyi piacra. Szereti a nyüzsgést, de a csendet is igényli. Biciklije van, tévéje nincs.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

– Hogyan lesz valaki virágboltosból önkormányzati képviselő?

– Egyszer azt láttam az üzlet ablakából, hogy napok óta áll a faluközpontban egy konténer, benne mindenféle szemét, tetején egy vécécsésze. Arra gondoltam, hogy ez ellen tenni kéne – mondja Benis Brigitta. – A közterületek karbantartása, a temető rendbetétele egy kertésznek szívügye. Elindultam az 1998-as választásokon, és épphogy lemaradtam. Aztán, 2002-ben, 32 évesen jutottam be. Egy ciklus kimaradt, de máig ott vagyok az önkormányzatban. Fiatalon nagy hanggal, nagy igazságérzettel vágtam bele a munkába, a fő megmondó embereknek is megmondtam a véleményemet, s igen népszerű lettem. Persze nem mindenki szemében. Másokat is, önmagamat is megismertem az évek során. Nem úgy mentem oda, hogy majd én leszek a nagyasszony, lakkozott körmökkel, de a második-harmadik ciklusom táján néha előfordult, hogy önvizsgálatot kellett tartanom: azon az úton járok-e, amelyet kitűztem magamnak, s ha letértem róla, hogyan korrigáljak.

– Miért van szükség emellett még a növénytermesztésre, állattenyésztésre?

– Azért, hogy ne érhessen meglepetés. Bármi történik is, a saját lábamon állok. A falusi gyerek egyébként ebbe beleszületik. A kapálás, állatetetés természetes dolog. Felnőve próbálkoztam ezzel-azzal – virágbolt, parkfenntartás, egyebek –, aztán, 2014-től, őstermelő lettem. Négy kertet műveltem, felástam 1600 négyzetmétert, és bevetettem. Ma már csak két kertet gondozok, az ásásra van emberem, egyébként minden mást magam csinálok. Piacozok, kerékpárral hordom a portékáimat; másfél mázsa felfér rá. Tyúkot tartok, kacsát, libát tömök, aki úgy kéri, konyhakészen viheti. Tojást, zöldséget termelek, paradicsomot passzírozok, a gyümölcs egy részéből lekvárt főzök, másik részét aszalom, híres a birsalmasajtom, és most készítettem először darált, fűszeres fokhagymát, sültekhez. Remélem, beválik. Nagy mennyiségek nincsenek nálam, de így is sok időm rámegy, amíg mindent rendbe rakok. Szeretem a rendet. Olyan vagy, amilyen a környezeted. Szóval nem unatkozom, de szerencsére nagy a teherbírásom, sokat dolgozom, napi 10-12 órát. Sokat, és szívesen. Nagy örömet okoz a föld művelése. A föld: az élet. Kapcsolatban lenni vele: létszükséglet.

– Milyen állapotban van a föld?

– Nem a legjobban. Én se vegyszereket, se tartósítószereket nem használok. Másoknak is igyekszem környezetbarát tanácsokat adni. A Faddi Hírekben húsz éve írom a Zöld rovatot. Zöldség- és dísznövény-termesztési ötletekkel szolgálok. Miért kell a 28 napos holdfázisra figyelni a kertészetben, melyek az ideális növénytársítások, hogy ne kelljen permetszereket alkalmazni a tetű és más kártevők ellen, és így tovább. Az is fontos, hogy önmagunkkal jóban legyünk. Ötvenévesen nekem ez az életvitel tűnik megfelelőnek: egyrészt a közéletiség, másrészt a visszavonultság, a kertészkedés, a csend. Még tévém sincs. És visszataláltam a sokáig elhanyagolt valláshoz: nemrég voltam elsőáldozó, és nemsokára bérmálkozni fogok. A Jóisten segítségét többször megtapasztaltam újrakezdéseim során, ezért én is segítem a hullámvölgyben lévőket, a rászorulókat, főleg a karácsony előtti gyűjtések alkalmával. Másokért tenni felemelő érzés. Az egyénekért is, a faluért is. Sokan kiábrándultak a közéletből a visszásságokat látva. Én viszont szeretem a lehetetlennek tűnő feladatokat. Lehet, hogy duzzogok meg pufogok közben, de nekiugrok, és elindítom. Akkor is, ha mások fogják befejezni, és learatni a babérokat.

A diplomaszerzésig anyja halála miatt nem jutott el

Benis Brigitta 1970-ben született. Faddon él, egy öccse van. Dísznövénykertész végzettséget szerzett 1987-ben, virágüzletet nyitott 1993-ban, amit 2001-ig működtetett. Közben, munka mellett, leérettségizett, és elvégezte a négy félévet, a kertészeti egyetem menedzsment és marketing szakán, de a záróvizsgáig édesanyja halála miatt nem jutott el. Dolgoznia kellett. Nem ment férjhez, berendezkedett az önállóságra. Településmenedzserként dolgozott a faddi polgármesteri hivatalnál, aztán, mikor 2002-ben bejutott a képviselő-testületbe, helyénvalónak érezte a munkahelyváltást. Paksra ment dolgozni, a településüzemeltető kft.-hez, parkfenntartási részlegvezetőnek. Ott 2009-ig maradt, aztán egy kertépítéssel és parkfenntartással foglalkozó vállalkozást hozott létre, ami nem bizonyult életképesnek, ezért 2014-től őstermelőként tevékenykedik.

Borítóképünkön: Benis Brigitta fontosnak tartja, hogy két lábon álljon: libákkal is foglalkozó őstermelő és önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában