ünnep

2020.09.15. 16:20

Szobrot avattak, kemencét adtak át egy napon Keszőhidegkúton

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Keszi vezér szobrának avatóját és a „Falu kemencéje” átadóünnepségét tartották szombaton Keszőhidegkúton. Mindkét eseményre a Kossuth Lajos utcában került sor. Reggel kilenckor avatták a szobrot, egy órával később, néhány házzal arrébb, a sportpálya területén átadták a lakosok által is használható búbos kemencét.

Fotó: Beküldött kép

– Keszőhidegkúton kétszázkilencen élünk, így az avatón és az átadón viszonylag sokan, mintegy negyvenen, talán ötvenen is voltunk – mondta lapunknak Nagy Aranka polgármester. Elmondta, hogy a szobor tölgyfából készült, százhetvennégy centiméter magas, és a Keszi katonai törzs egyik alakját jeleníti meg a megfelelő öltözékben. A szobor létrehozásának ötlete az alpolgármesteré, az alkotók, Lőrincz Ferenc és Márki József szobrászművészek két hónap alatt hozták létre. Az idei év május hetedikén az önkormányzat már a helyére tette, így emlékezve a településen valaha tartózkodó és helytálló Keszi törzsre. A szobor a Start helyi értékteremtő közfoglalkoztatási munkaprogramnak köszönhetően jött létre.

A kemencével kapcsolatban Nagy Aranka polgármester arról tájékoztatott, hogy annak anyagdíjára szintén a Start helyi értékteremtő programban pályáztak még a tavalyi évben sikeresen. A kemencét végül az idén költségvetési forrásból, ötszázötvenezer forintból tudták befejezni. A kemence fölé rusztikus féltető is került. A kemence belmérete duplája az átlagosnak, azért, hogy falusi rendezvényeken is tudják használni. Nyolc közfoglalkoztatott és három önkéntes építette, a terveket Sebestyén Gábor falugondnok készítette.

Gyakori név

A Keszi törzs emlékét a Kárpát-medencében harminchat település neve őrzi, köztük Keszőhidegkúté. A Keszi név jelentése: rész, darab, töredék. A magyarság 894–1000 körül nemzetségenként vonult be a Kárpát-medencébe. A betelepülés döntően békésen történt, de a katonai törzsek fontos biztosítási feladatokat láttak el. A Keszi katonai törzs, amelyet feltehetően ebben az időszakban Gyula vezér vezetett, békés feladatot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában