Zsikó Zoltán szerint így is lehet remek rendezvényeket tartani

Ötvenéves a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ, a jubileumi év programját azonban alaposan átírta a Covid–19 vírus. A járvány nagy vesztese a kultúra. Zsikó Zoltánt, a Babitsot működtető társaság ügyvezető igazgatóját kérdeztük arról, miként lehet egy ilyen időszakban is közösséget formálni, kielégíteni a szépre és jóra fogékony közönség igényeit.

Budavári Kata

Fotó: Beküldött kép

Tavaly éppen néhány héttel Szekszárd legnagyobb rendezvénye, a Szekszárdi Szüreti Napok után beszélgettünk. Akkor még az volt kérdés, hogyan lehet még jobb az ország legnagyobb vidéki borfesztiválja, érdemes-e változtatni rajta. Az élet aztán igencsak átalakította a fontossági sorrendet. Mi most az elsődleges a Babits életében?

– Ha van szektor, amelyet nagyon rosszul érintett a járvány, az a kultúra – mondja Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. – A háznak évente négyezer-négyszáz kisebb-nagyobb rendezvénye van, ám ebben az esztendőben ez a szám jóval kisebb lesz. Március közepén bezártunk, jelenleg pedig csak azokat az eseményeket tudjuk megrendezni, amelyek esetében garantálni lehet a vendégek és a dolgozók biztonságát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élet és az egészség védelme a legfontosabb ebben a helyzetben. Azt is el kell mondanom, hogy a karantén idején is dolgoztunk, és igyekeztünk olyan közel maradni a közönséghez, amennyire ez csak lehetséges volt. Ezért az online térben kínáltunk tartalmakat: filmeket koncertekről, kiállításokról, valamint interjúkat, friss és archív felvételeket egyaránt. Mindenképpen részei kívántunk maradni az emberek életének. Azt gondolom, hogy ez az időszak megtanított minket összefogni, a közös célokért küzdeni. Az első csatát megnyertük, és bízom abban, hogy még nagyobb odafigyeléssel, a szabályok maximális betartásával ez a második hullám esetében sem lesz másként. A magyar kormány iránymutatása egyértelmű. És mivel a kultúra az emberek életében lelki támaszt, élményeket, közösséget jelent, a továbbiakban is magas színvonalú rendezvényeket szervezünk. Természetesen a szüreti napok nem tartozhatott ezek közé, hiszen ezen fesztiválon hetvenezer ember fordul meg, közöttük sok külföldi. Nem túlzás azt állítani, hogy a miénk az ország második legnagyobb vidéki fesztiválja, és nem kérdés, hogy ilyen volumenű programsorozatot 2020-ban nem szabad megtartani. A Szekszárdi Őszelő-re ugyanez igaz, hiszen nem lehetett volna garantálni, hogy a Béla király téren ötszáznál kevesebben jöttek volna össze. Ennek meghirdetése pusztán politikai haszonszerzésből történt úgy, hogy a polgármestert és engem tüntettek fel olyan színben, mintha a mi úri passziónk volna a szekszárdiak szórakozásának megakadályozása. Holott, mint azt az előbb is említettem, a korábbi években hetvenezres rendezvények voltak ebben a városban, és az önkormányzat soha annyi pénzt nem áldozott kultúrára, mint az előző ciklusban. De azt is gyorsan hozzáteszem, soha annyi pályázati pénz sem érkezett az intézményhez. Most viszont a jogszabályokkal szembe mennénk, és a résztvevők egészségét kockáztatnánk egy nagy rendezvény lebonyolításával.

Zsikó Zoltán (Beküldött kép)

A Szüreti Napok rendezvénysorozata elmaradt, adódik tehát a kérdés, milyen programot lehet egyáltalán megszervezni?

– A Szüreti Szemezgető bizonyítja, hogy biztonsággal, a törvényi előírások betartása mellett is lehet magas színvonalú programokat kínálni. A Vármegyeháza udvarán garantálni lehet, hogy ötszáz embernél kevesebb gyűlik össze. Mobil kézfertőtlenítő állomásokat helyeztünk ki, kötelező volt maszkot viselni és testhőmérsékletet is mértünk. Helyi fellépőknek is lehetőséget biztosítottunk, tehát nem érhet minket az a kritika, amely az elmúlt időszakban többször is megfogalmazódott például a szüreti napok kapcsán, hogy az itteni együttesek, csoportok nem állhatnak színpadra. Ez egyébként a korábbi fesztiválokra sem igaz, hiszen ezek igazán sokrétűek voltak, a helyi és környékbeli táncosok, énekesek bemutathatták tudásukat, elkötelezettségüket a hagyományőrzés iránt, tehetségüket a művészet, a népművészet és a szórakoztatás terén. Természetesen a Babits épületében is folyamatosan lesznek rendezvények. A közönség figyelmébe ajánlom programfüzeteinket, internetes oldalunkat, amelyek segítségével könnyen tájékozódhatnak. Egymás után nyílnak a kiállítások a főépületben és a Művészetek Házában, a most kezdődő évadban pedig olyan darabokat mutathatunk be, amelyek méltók lennének egy önállóan működő színházhoz is.

Beszéltünk arról, hogy a járvány erősen befolyásolta a Babits programkínálatát. De nemcsak ez van hatással a város kulturális életére, hanem az önkormányzat is, amely más felállásban dolgozik, mint az előző ciklusban.

– Ez így van. Annyit hozzátennék, hogy a kulturális központ nemcsak a városban tölt be központi szerepet, hanem az egész megyében. Meggyőződésem, hogy az életnek ez az a területe, ahol felül kell emelkedni a politikán, és gesztusokat lehet és kell tenni. Büszke vagyok arra, hogy munkatársaimmal az elmúlt években igen magas színvonalon működtettük az intézményt. És ha vannak is ellendrukkerek, egy hangos csoport, nem biztos, hogy ők vannak többen. Ők azok, akiket korábban nem láttunk a rendezvényeinken. A csöndes többség viszont elégedett az általunk végzettekkel. Azt már korábban is elmondtam, hogy minden kritika, amit kapok, doppingol, és arra sarkall, hogy még jobban végezzem a munkámat.

Idén ötvenéves a kulturális központ. Nem ilyen jubileumi évet terveztek.

– Valóban, egészen más elképzeléseink voltak. Sok mindent megélt ez a ház, de az biztos, hogy a 2020-as esztendőhöz hasonlót nem. Azt gondoltam, ragyogni, tündökölni fog a Babits idén. Sok meglepetést terveztünk, számos eseményt, ezekből lényegében szinte semmi sem valósulhatott meg. Arra készültünk, hogy ebben az évben a korábbiaknál is többet dolgozunk majd, és azokat a rendezvényeket még magasabb színvonalra emelhetjük, amelyek eddig is Szekszárd hírnevét öregbítették.

Amikor a Babits élére került, voltak, akik túl fiatalnak tartották, és volt, aki azt vetette a szemére, hogy ambiciózus. Bátaszéken is részt vesz a közéletben, önkormányzati képviselő. Mit gondol, milyen most a megítélése?

– Hiszek a tisztességes, becsületes munkában, és abban, hogy célokat kell kitűzni, amelyeket el is kell érni. Nem gondolom, hogy elnézést kell kérnem azért, mert vannak álmaim, terveim, és azt szeretném, hogy még jobb környezetben éljünk. Nem hiszem, hogy azért, mert mások szerint az ambíció és a cél szitokszó, nekem meg kellene futamodni. Erőm teljében vagyok, és azért fogok dolgozni, hogy Tolna megye még jobb hely legyen. Hiteles emberek kellenek a közéletbe, és az is nagyon fontos, hogy a fiatalokat hazahozzuk. Ehhez persze meg kell teremteni a feltételeket. Azt hiszem, nem mondok különösebben meglepőt azzal, hogy Szekszárdon a közélet jelenleg nincs túl jó állapotban. Csak egy példa: a megyeszékhelyen jelentősen emelkedett a képviselők járandósága a legutóbbi választás óta. Bátaszéken viszont, amint elkezdődött a veszélyhelyzet, a képviselők lemondtak a tiszteletdíjukról. Van, ami nem politikai hovatartozás kérdése, és bizonyos esetekben össze kell fogni a közös cél érdekében.

Ha már Bátaszék. A Zsikó zenekarral minden év elején ebben a városban adnak évköszöntő koncertet. Így volt ez idén is. Azóta viszont nincsenek fellépések.

– Igen, művészként is elszenvedője vagyok ennek a járványnak. Az újévi köszöntőnkön ezerkétszázan vettek részt, ez Tolna megye legnagyobb ilyen jellegű gálája. Sajnos valóban ez volt „A fellépés” 2020-ban, nincsenek koncertek. Tudomásul vesszük, megértjük, szomorúak vagyunk emiatt. Máskor éppen a tavaszi időszak és az ősz a legpezsgőbb. Csak szeptemberben nyolc-tíz fellépésünk szokott lenni Keszthelytől Debrecenig. Nemrégiben egy Bonyhád környéki településen énekelhettem volna, de aztán az utolsó pillanatban ezt az eseményt is le kellett fújni. Az élet most éppen ilyen, de bizakodó vagyok. Mert a zenélés nekem nem munka, hanem kikapcsolódás, szenvedély, nagy boldogság.

Szekszárdi modellről beszélnek

A Babits igazgatójának véleménye szerint annak ellenére, hogy Szekszárd az egyik legkisebb megyeszékhely, mégis a legnagyobbak között tartják számon a kulturális életben. A Babits működését tekintve országosan szekszárdi modellről beszélnek. Zsikó Zoltán húszéves kora óta önfenntartó, tizenkilenc évesen megalapította a Zsikó zenekart, huszonhárom évesen lett önkormányzati képviselő. Huszonnégy évesen a Citadella teljes területgazdálkodásával foglalkozott, és a Várkert Bazár kulturális programjait szervezte. Néhány éve azzal az elgondolással vette át a Babits vezetését, hogy országos eseményhelyszínné teszi, és a magyar kulturális életben láthatóvá válik. Ez sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában