A maszk mosási hőfoka is döntő fontosságú

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

A szájmaszkok kulcsszerepet játszanak a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen védelmet nyújtanak a fertőzéssel szemben. Ám az nagyon nem mindegy, hogyan hordjuk őket! Ha a következő maszk-bakit elkövetjük, az akár többet is árthat, mint amennyit használna.

Egy friss tanulmány szerint a maszkviselés a leghatékonyabb módja az influenza, a megfázás, vagy a koronavírus ellen való védekezésnek, de csak abban az esetben, ha használat után kidobjuk, vagy kimossuk őket. Ráadásul a maszk mosásának hőfoka is döntő fontosságú a fertőtlenítés biztosítása érdekében.

„Mind az orvosi maszkokat, mind a szövetmaszkokat a használatuk után szennyezettnek kell tekintenünk”–mondja a kutatást vezető Raina MacIntyre professzor. „Az egyszer használatos orvosi maszkokkal ellentétben a textilmaszkokat újra felhasználhatjuk. Bár könnyű megoldás lehet egymás után több napig használni, vagy kézzel kimosni őket, kutatásaink szerint ezek növelik a szennyeződés kockázatát.”

A tanulmányból az is kiderül, hogy ha a maszkokat kézzel mossuk ki, az megduplázza a fertőzés esélyét a gépi mosáshoz képest. Nem véletlen, hogy a WHO is azt javasolja, hogy a maszkokat minimum hatvan fokon mossuk ki mosószerrel. Ilyen magas hőfokon a kézi mosás nem lehetséges.

A kutatásból tehát egyértelműen kiderül, hogy a szövetmaszkok tökéletesen hatékonyak – de használat után minden esetben ki kell őket mosnunk a megfelelő módon, különben veszítenek a hatékonyságukból

Ki kell dobni

Az egyszer használatos maszkokat egyetlen viselés után ki kellene dobni. Ám előfordulhat, hogy ezt nem tehetjük meg készlethiány miatt. Ebben az esetben sajnos nincs egyetlen biztos jótanácsunk sem, hiszen nagyon különbözőek ezek a maszkok, arról nem beszélve, hogy más és más anyagból készültek. A fertőtlenítéshez talán megfelelhet minden olyan szer, ami az anyagát nem oldja fel. A fél­százalékos jódos vízzel történő mosás is elégséges lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában