A szoros kontaktok megfigyelése kötelező

A Tolna megyei háziorvosok is megkapták a napokban a Covid–19-eljárásrend gyakorlati útmutatóját a népegészségügytől. Abban többek közt szerepel, hogy a gyanús és kontakt személyek esetén történő, Országos Mentőszolgálat által végzett vizsgálatokat a háziorvos rendeli meg, és ezek közfinanszírozottak.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A külföldről hazatérők esetében nem a háziorvos kéri a karantén megszüntetéséhez szükséges mintázást, hanem az illető magánmintavételi helyre, fizetős mintavételre megy. Amennyiben ambuláns beteget intézményben koronavírus-gyanús személyként észlelnek, de kórházi elkülönítése nem indokolt, akkor a továbbiakban otthoni gyanús személyként a háziorvosnak kell követnie. Szociális és idősotthoni első elhelyezés esetén két, öt napnál nem régebbi, legalább negyvennyolc óra különbséggel levett negatív légúti PCR vizsgálati eredmény szükséges.

A vizsgálat térítésmentes, a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el. A hatósági határozattal karanténban lévő személy, és a kontaktok is, hatvanszázalékos táppénzben részesülnek, kivéve a külföldről hazatérés okán, határozattal karanténban levő személy.

Az iskolák, óvodák a háziorvos által kiadott igazolásokat a gyermek gyógyulása esetén, azaz, hogy közösségbe mehet, nem bírálhatják felül. A szoros kontakt gyermekek házi karantén határozatát az iskoláknak, óvodáknak az orvosi igazolással egyenértékűnek el kell fogadni. Azaz kontaktok esetében az orvosnak nem kell igazolást kiállítania.

Otthonukban egy háztartásban élő gyanús pozitív személyek esetén a járványügyi megfigyelés, elkülönítés ideje módosul aszerint, hogy a személyek egymással hogy érintkeznek. Szoros kontaktok megítélése alá tartoznak az egy háztartásban élők, a tizenöt perc két méter szabályba esők, a közvetlen fizikai kontaktusban, kézfogásban, ölelésben részt vevők, azok, akik a másik váladékaival érintkeztek, például köhögés, tüsszentés formájában, és akik a repülőúton két ülésnyi távolságra voltak egymástól.

A szoros kontaktok otthonukban hatósági határozattal kerülnek házi karanténba az utolsó kontaktust követő tizedik napig. A szoros kontaktok járványügyi megfigyelése tíz napon belül nem oldható fel akkor sem, ha két negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában