JETA

2020.10.21. 20:00

Kihirdették a térségfejlesztési pályázatot

Ülést tartott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma szerdán délelőtt.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintettségi kört a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét magába foglaló negyvenhét település alkotja. Az Alapítvány már tíz éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az Alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

A szerdai kuratóriumi ülés napirendjei között szerepelt az önkormányzatok számára kiírt idei évi pályázati felhívás kihirdetése az érintett körzet polgármestereinek jelenlétében. A felhívásban három pályázati ablakot nyitottak meg 485 millió forint támogatási összeggel. A kedvezményezett települések önkormányzatai pályázhatnak az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra, illetve közösségi épületek energia racionalizálására.

Egy önkormányzat akár két pályázatot is benyújthat egyidejűleg, a pályázati szabályzati rend szerint. A pályázatok beadási határideje január 29-e.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz és a pályázati felhíváshoz kapcsolódó információk megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon, írja az alapítványi titkár, Appelshoffer Regina nevével fémjelzett sajtóközlemény.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az alapítvány alapító okiratában foglaltak szerint évente ötszázmillió forint támogatást nyújtott az Alapítványnak, de ez a vállalt kötelezettség a 2014-es évben lezárult. 2015-ben és 2016-ban az Alapítvány sikeresen pályázott a Miniszterelnökséghez, térségfejlesztési támogatások kiközvetítésére a kedvezményezett településeken, pályázati rendszerben. Ezen tevékenységének ellátásához az Alapítvány 2015-ben 750 millió, 2016-ban egymilliárd, 2017-ben másfél milliárd és 2018-ban hárommilliárd forint támogatást kapott, írja a www.jovonkenergiaja.hu.

Az alapító okiratban meghatározott és érintett Tolna megyei települések a Paksi járásban: Bikács, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc és Tengelic, a Szekszárdi járásban: Harc, Kistormás, Kölesd, Medina, Sióagárd, Szedres és Szekszárd, a Tolnai járáson belül pedig Bogyiszló, Fadd, Fácánkert és Tolna.

A temetőt többen is újítanák

Szedres polgármestere, Kovács János szerint a leromlott, rossz állapotba került ravatalozó felújítása mellett fog dönteni a képviselő-testület. – Ha szomorú eset történik, akkor a végső búcsú olyan körülmények között menjen végbe, ami az elhunytnak és a családtagoknak is megfelelő, tiszteletteljes, méltányos környezetet jelent – mondta. A pályázat tízmilliós nagyságrendű lehet. Medina polgármestere, Vén Attila úgy látja: a vendégházra ráférne a fürdőszoba-felújítás és a nyílászárócsere. Emellett a temető rendbehozatalára is pályáznának. Fácánkert polgármestere, Orbán Zsolt azt mondta: elsősorban a vízelvezető rendszer felújítására szeretnének pályázni, nagyjából hatmillió forint értékben, amelyből ötszázalékos önrészt vállalna az önkormányzat. A meglévő játszóteret ötmillió forintból bővítenék.

Borítóképen dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója tájékoztat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában