Trianon

2020.10.21. 11:30

Összefogással valósult meg az emlékezés táblája

Trianon-emléktáblát avattak kedden Aparhanton. A település lakói így méltó körülmények közepette emlékezhetnek erre a magyarság számára súlyos következményekkel járó történelmi eseményre.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Gyalog Zsóka nyolcadik osztályos tanuló köszöntötte a Trianon-emléktábla avatása alkalmából a helyszínre, a szabadidőparkba érkezett közönséget. Az emléktáblát Sebestyén István nagymányoki fafaragó készítette. Az alkotáson a történelmi Magyarország, illetve azon belül a trianoni békediktátum utáni Magyarország körvonalai láthatók.

Az emléktáblát Potápi Árpád János és Dávid Tímea polgármester leplezte le, Matis Géza helybeli plébános pedig megszentelte. Az államtitkár beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti összetartozás évének meghirdetésekor még nem lehetett sejteni a világjárvány közeledtét. A pandémia miatt ez az esztendő a nemzeti szolidaritás éve is egyúttal. Potápi Árpád János elismeréssel nyugtázta, hogy helybeliek példás összefogással ilyen szép emléket állítottak.

A méltatás után az aparhanti kórus adta elő alkalomhoz illő műsorát. Végezetül a település német, roma, felvidéki és székely közösségeinek képviselői kötöttek emlékszalagot a táblára.

– Az emléktábla ötlete Bíró Sándorné Marika néni nevéhez köthető, a kezdeményezéshez mondhatni egy emberként csatlakozott Aparhant és természetesen az önkormányzat is – mondta el lapunknak Dávid Tímea polgármester. – Immár van egy helyünk, ahol méltó körülmények közepette emlékezhetünk erre a magyarság számára súlyos következményekkel járó történelmi eseményre.

Az 1920-as békediktátum századik évfordulója alkalmából a megye több helyszínén zajlott le a Trianon-emlékmű ünnepélyes átadása.

Így történt ez legutóbb, két napja Dombóváron. Június 4-én, az aláírás napjának centenáriumán egy sor település gyarapodott hasonló műtárgg­yal, így például Alsónána, Iregszemcse, Madocsa, Paks és Sióagárd.

Több város és község már korábban létrehozta saját Trianon-emlékhelyét. Szekszárdon 2010-ben avatták fel a ránk erőltetett szerződésre emlékeztető országzászlót. Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium udvarán ugyancsak 2010 óta tekinthető meg egy emlékmű. Hőgyészen 2013 óta emelkedik a központban a történelmi Magyarország térképdomborműve. Szintén ebben az évben adták át rendeltetésének a tamási emlékművet, Nakon pedig 2015-ben avatták fel a Turul-szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában