szekszárdi közgyűlés

2020.10.29. 20:15

Változnak a házasságkötés szabályai Szekszárdon

Közgyűlést tartottak a megyeszékhely képviselői a Polgármesteri Hivatal dísztermében csütörtökön, ahol először mutatkozott be a város új jegyzője, dr. Gábor Ferenc. A hivatalvezető reményét fejezte ki, hogy hatékonyan, a városlakók érdekeit szem előtt tartva tudnak majd a jövőben együtt dolgozni. Azonban a tárgyalt napirendek során már az első alkalommal bebizonyosodott, hogy az ÉSZ (Éljen Szekszárd) frakció tagjai nem kívánnak eleget tenni a jegyző javaslatainak, melyek a hivatal megfelelő működését célozzák.

Tóth Róbert

Fotó: Kiss Albert

A grémium többek között a betöltetlen önkormányzati álláshelyek sorsát is tárgyalta. Dr. Gábor Ferenc aggodalmát fejezte ki, ugyanis rengeteg üres pozíció maradt a munkatársak tömeges eltávozása miatt. Mint fogalmazott: számos értékes, jó szakembert veszített a Hivatal az utóbbi időszakban. Mostanra odáig jutottak, hogy az aljegyző egy személyben viszi a hátán a Modern Városok Program vonatkozó feladatait – derült ki.

Az ÉSZ-frakció viszont zárolná az üres álláshelyeket, és döntésével nem engedett teret annak, hogy munkatársakat vegyenek fel az egyébként rendelkezésre álló, meglévő státuszokba. Mint a közgyűlésen elhangzott, nagyobb áldozatokat is el kell szenvedni az aktuális helyzetben, egyébként is, más városokban még nagyobb leépítések voltak.

A jegyző jogi aggályokat is megfogalmazott. Az önkormányzati törvényt ismertetve rávilágított: kizárólag a polgármester és a hivatalvezető illetékes dönteni munkaszervezeti kérdésekben. Az ÉSZ frakció viszont nem kérdezte meg egyik vezetőt sem, amikor a hivatal feladatvégzését befolyásolta döntésével – húzta alá.

Az anyakönyvi eseményekkel kapcsolatos szabályokkal is foglalkozott a közgyűlés (Fotó: Kiss Albert)

A Közgyűlés megváltoztatta az anyakönyvi események, például a házasságkötés szabályait. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport nevében Máté Péter frakcióvezető és Móra Viktória fogalmazta meg kritikáját a változtatások kapcsán. Mint elmondták, örömteli, hogy az utóbbi évben – a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően – jelentős mértékben nőtt a házasságkötések száma, viszont a rendeletmódosítás nem kedvez a házasságkötőknek. Ugyanis amellett, hogy növelnék a frigyre lépők költségeit, korlátozzák a házasságkötések helyszínét is. Az új – többségi frakció által elfogadott – szabályok szerint: a házasságkötés vagy élettársi kapcsolat létesítése nem engedélyezhető családi házban, annak udvarában, kertjében, egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek tulajdonában vagy használatában álló helyiségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában