KPVK

2020.10.27. 07:00

Várja a látogatókat az egyetemi kar virtuális múzeuma

A szekszárdi egyetemi kar folyamatosan gondozza Dienes Zoltán életművét. A legendás matematikadidaktikus emlékét immár virtuális múzeum is őrzi.

Ihárosi Ibolya

Fotó: MW

Virtuális múzeum állít emléket a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara (KPVK) honlapján a legendás Dienes Zoltán emlékének, amelyet nemrégiben sajtótájékoztatón mutatott be részletesen dr. Zádori Iván, külügyi és kapcsolati dékánhelyettes. Mint elmondta, nem előzmény nélküli ez a kísérleti program, hiszen a professzor szellemi hagyatékát a PTE KPVK korábban is gondozta.

Dienes Zoltán a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora, 2018-ban a karon megalakították a róla elnevezett pedagógus-továbbképző és gyermekkultúra módszertani központot. Ennek a küldetése egyebek közt, hogy a fiatalok számára is elérhetővé tegye azon módszereket és technikákat, amelyekkel Dienes Zoltán forradalmasította a matematikatanítás módszertanát úgy, hogy annak a játékos oldalát hangsúlyozva nyerte el a fiatalok figyelmét és érdeklődését. Mindez jóval az online világ létrejötte előtt történt, amikor még nem voltak számítógépes programok, emelte ki a dékánhelyettes. A módszer segédanyagait Dienes Zoltán maga faragta ki, rajzolta le, vágta ki, vagy gyártatta le. Munkássága külföldön ismertebb, mert 16 éves kora után Londonban folytatta tanulmányait, de mindvégig tartotta a kapcsolatot szülőhazájával.

A bárki számára hozzáférhető virtuális múzeumban, térben „sétálva” lehet megismerkedni a rendelkezésre álló írott, képi és hanganyaggal, amely bemutatja a matematikus, pedagógus életét és életművét. Összekapcsolódik a virtuális tér a valóságossal is, hiszen az érdeklődő beléphet a Babits-emlékházban található Dienes Valéria-emlékszobájába is. Jelenleg azon dolgozik az egyetemi kar, hogy rövid időn belül elkészüljön a virtuális múzeum angol nyelvű változata. Az anyagi forrásaik függvényében a Dienes Zoltán játékait bemutató kiadványok megjelentetését is tervezik.

A matematikatanítás varázslója

Dienes Zoltán Pál (1916–2014.) „a matematikatanítás varázslója”, aki játékos matematikájáról ismert. Karrierjét a matematika tanításának, nemzetközi fejlesztésének szentelte szerte a világon, Európán kívül például Ausztráliában, Új-Guineában, az USA-ban, Kanadában, Argen­tínában. Matematikaoktatásának alapelve volt, hogy már az általános iskola folyamán megtaníthatók a matematikai struktúrák alapelemei játékok, történetek, tánc formájában. Nemzetközi hírnevének három fő pillére van. Publikált a matematikatanulás lélektanáról, tanárok százaival és gyermekek ezreivel dolgozott személyesen. Sok játékos taneszközt fejlesztett ki, mint például a logikai Dienes-készlet és a számrendszereket tanító Dienes-kockák.

Borítókép: Virtuális séta tehető a virtuális múzeumban a http://dienesmuzeum.kpvk.pte.hu/ oldalon. Érdemes kipróbálni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában