tragédia lehetett volna

2020.11.30. 20:00

A Kaposba esett, de a halőrök észrevették

Tragédiával végződhetett volna annak a hetven év feletti férfinak az esete, aki szombat délután horgászat közben beleesett a Kapos folyóba, és csak a szerencsén múlt, hogy a halőrök észlelték, mi történt. A férfi egyelőre kerüli a nyilvánosságot.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A történtekről Horváth István, a Vörösmarty Horgász Egyesület elnöke számolt be lapunknak, hozzátéve: még mindenki a történtek hatása alatt áll, de nagyon örülnek, hogy végül minden jól alakult.

– Hetven éves pincehelyi tagunk, B. János szombat kora délután ragadozó halra, harcsára, horgászott. Amikor kishalat helyezett vissza a tárolóba, megcsúszott, és beesett a közel egy méter nyolcvan centis, hat fokos Kapos folyóba. A horgászt azonnal mellkasig ellepte a víz, nem tudott lépni, a teste elkezdett kihűlni, várta a sorsát. Egy másik horgász, Bekő József a közelben szintén ragadozó halra horgászott. Először ő vette észre, mit történt, de egyedül, kötelek nélkül hiába próbálkozott. Két ellenőrünk, Orsós Csaba és Vörös Zoltán szerencsére éppen észlelték, hogy nagyon hullámzik arra víz, majd mikor odaértek, meglátták mi történt. Végül hárman újra elkezdték a vízbe esett horgász mentését – mondta lapunknak Horváth István elnök. A két érkező halőrnél volt spanifer, amellyel körbetekerték a már lemerevedett, mozdulatlan horgászt, így ki tudták húzni a partra. Lesegítették róla a vizes ruhákat, betekerték a kocsijában talált pokróccal. B. János helyi horgász több mint tíz percig volt a vízben.

– Hétfőn is beszéltünk vele, megköszönte a halőröknek, hogy megmentették az életét. Ha nincsenek ott, akkor talán még fél óra, és leáll a szíve. A neve közzétételéhez nem járult hozzá, de üzent mindenkinek: „Örülök, hogy élve megúsztam” – tolmácsolta szavait a horgászegyesület elnöke.

B. János megmentőiről a következőket lehet tudni: mindannyian pincehelyi horgászok, az egyesület tagjai. Bekő József régóta horgászik, akárcsak Orsós Csaba, aki halőrként, ellenőrként és Vörös Zoltán, aki társadalmi halőrként is dolgozik.

– A járványveszélyben, az új szabályok miatt is, éjjel-nappal próbálunk vigyázni a horgászokra. A vízbe esett tagunknak piszok nagy szerencséje volt, hogy élve megúszta – tette hozzá az elnök.

Figyelmesebben horgásszanak

A Pincehelyi Vörösmarty Horgász Egyesületben, adataik szerint, közel száznyolcvanan horgásznak, amelyből körülbelül huszonöten gyermekek. A múlt szombatihoz hasonló eset még nem fordult elő náluk.

– Szeretnénk felhívni a horgásztagjaink, és minden horgász figyelmét arra, hogy egyedül halakat fogni a csúszós, hideg parton nem ildomos, sőt veszélyes. Ez után az eset után muszáj komolyan venniük azt a kérést, hogy mindig legyen valaki velük a parton, és minél körültekintőbben, figyelmesebben horgásszanak – hangsúlyozta Horváth István, a horgászegyesület elnöke.

Borítóképen az egyik megmentő, Orsós Csaba halőr (szürke dzseki, terepmintás nadrág) és Horváth István elnök (szürke kabát, szürke csíkos tréning ruha, baseball sapka) látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában