Nem bűn otthon maradni

2020.11.17. 17:30

A reformátusok már online hirdetnek Igét

A reformátusok már nem tartanak istentiszteleteket, de a katolikusok és az evangélikusok is azt javasolják – főleg az idős, betegeskedő hívőknek –, hogy éljenek a tévé és a számítógép kínálta lehetőségekkel.

Wessely Gábor

20201031 Dég A reformáció napjára emlékeztek a Fejér megye református templomaiban A képen: Imre Bálint (jobbra) esperes Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: MW/archív

A járvány súlyosbodása miatt, a történelmi egyházak vezetői, főpásztori körleveleket juttattak el a helyi közösségekhez, ajánlásokat megfogalmazva.

Petkó Tamás plébános Fotó: W. G.

A katolikus hívők még a szokott időpontokban járhatnak misékre. Petkó Tamás szekszárdi plébános azonban felhívja a figyelmet néhány dologra: ‒ Szájmaszkot kell viselni, és fontos a távolságtartás. Ezért a templom minden második padsorát lezártuk. Most nem követ el bűnt az, aki nem vesz részt az egyébként kötelező vasárnapi misén. Aki otthon marad, kövesse figyelemmel az online istentiszteleteket! A püspöki konferencia közleménye szerint a templomok, mint a lelki feltöltődés helyei, továbbra is nyitva maradnak.

Rácz József esperes Fotó: Sólya Veronika

A reformátusok viszont már nem tartanak istentiszteleteket. Rácz József dunaszentgyörgyi esperes így vázolja a helyzetet: ‒ A zsinati elnökség ajánlásának megfelelően, minden gyülekezeti alkalom az online térbe költözik. Rendkívüli esetekben esküvő és temetés tartható, meghatározott, alacsony részvételi szám mellett. Már az idős atyafiaknak is rendelkezésére áll olyan eszköz – legalább egy tévé –, amin keresztül eljuthat hozzájuk az Ige. Tartjuk a kapcsolatot, figyelünk egymásra, de szabálykövetők is vagyunk.

Karl Jánosné Csepregi Erzsébet Fotó: W. G.

Az evangélikus lelkészek folytatják az istentiszteletek tartását, de bizonyos korlátozások mellett. Karl Jánosné Csepregi Erzsébet sárszentlőrinci lelkipásztor tájékoztatása szerint: ‒ Ha a templom mérete és a gyülekezet lélekszáma lehetővé teszi, ha megoldható a távolságtartás, megtartható az istentisztelet. Viszont, a püspüki tanács rendelkezése alapján, az éneklés és az úrvacsoraosztás nem megengedett. Online alkalmak is tarthatók.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában