Gyertyát gyújtottak

2020.11.24. 10:20

A világháború hőseire emlékeztek a Veterán Vegyészek

Szeri Árpád

Forrás: Shutterstock

Százkét éve, 1918. november 11-én 5 órakor, a franciaországi Compiègne közelében írták alá az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt, amely hat órával később hatályba is lépett. E napot számos európai ország hivatalos állami ünnepként tartja nyilván. A megemlékezések jelképe a piros pipacs, azaz a vér szimbóluma.

Hazánkban a Krajczáros Alapítvány önkéntesei 2009 óta szerveznek nemzetközi gyertyagyújtási akciót a gyertyaláng, a pipacs, valamint a 11-11-11-11 számsor jegyében. A kezdeményezéshez számtalan országban csatlakoztak és csatlakoznak önkormányzatok, szervezetek, magánemberek.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tagszervezeteként a SZEGZÁRD Veterán Vegyészek Baráti Társasága idén első alkalommal vett részt a kezdeményezésben. Tagjai Szekszárdon, a Bajtársak elnevezésű emlékműnél – emellett Meződön, Kiskunfélegyházán, Kispesten, Nyékládházán és Weymouthban a helyi I. világháborús emlékhelynél – helyezték el koszorúikat és gyújtottak gyertyát az első világháborúban elhunyt hősök tiszteletére.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában