fejlődés

2020.11.13. 17:30

Eddig álom volt, most megújul a Baka iskola

Befejeződött a több éven át tartó előkészítés, és a héten megkezdődött az ennél sokkal rövidebb ideig tartó energetikai korszerűsítés a Baka István nevét viselő általános iskolában, Szekszárdon. Az SZ+C STÚDIÓ Kft. a program szerint jövő szeptemberre felújítja a megyeszékhely legnagyobb, egyben legújabb alma materét.

Szepesi László

Fotó: Beküldött kép

A korábban – mert a városban ötödiknek épült 38 évvel ezelőtt – ötösnek hívott iskola már bő másfél évtizede megérett a felújításra. Elöregedtek, rosszul zárnak az ablakok, rossz a szigetelésük, s akadt bőven egyéb gond is – mondja az igazgatónő, Parrag Katalin. Most az, hogy végre kezdődik a felújítás, örömet okoz, s egyben új feladatokat is jelent.

Örülünk, mert szebb, korszerűbb lesz az iskola, de, hogy a munka folyhasson, többször is költözni kell az osztályoknak. Új helyre megy a könyvtár, a tanári szoba, ám egyetlen osztályt sem bontunk szét, vagy vonunk össze, még az órarend sem változik. Hajdan, mikor néha délután is volt tanítás 1200 diáknak épült az iskola, most alig feleannyian vannak. S ha végeznek az építők, korszerűbb és szebb is lesz az iskola, talán több szülő is ide hozza majd gyerekét, s többen lesznek – fejezi ki reményét az intézményvezető.

Arról, hogy mi változik az alig fél év alatt, arról Czank Géza, az SZ+C Stúdió Kft ügyvezetője beszélt. Bő félmilliárd forintért energetikai korszerűsítést végeznek. Ugyanis a város a széndioxid kibocsátás csökkentését támogató pályázaton kapta a beruházáshoz szükséges pénz nagyobbik részét. Széndioxid pedig égéskor, tehát a fűtéskor keletkezik, ezért elsősorban a fűtésrendszert kell korszerűsíteni, valamint az épület szigetelését javítani, s cserélni az ablakokat, mert télen a meleg jó része a rossz ablakokon szökik. Ugyancsak a széndioxid mentesítést szolgálja, hogy ötven kilowatt teljesítményű napelem rendszer kerül a lapostetőre, arra, amely szintén komoly hőszigetelő réteget kap majd. Épül új szellőztető rendszer, az az osztályokba visz friss levegőt, s mindez javítja a komfortérzetet.

A munka kezdését korábban pénzhiány is akadályozta, ezen segített Paks. Ugyanis az új atomerőmű építői, majd működtetői szekszárdiak is lesznek, ezért Paks-2 támogatja a várost. Aztán jött a koronás vírus, és félő volt, hogy az iskolában, ahova a pandémia miatt a szülők sem léphetnek be, a szokásosnál nagyobb forgalom, a jövés-menés elfogadhatatlan veszélyt jelenthet. Végül sikerült kidolgozni, hogy külön, zárt terület lesz az építőké és ugyancsak zárt az iskolásoké, s létrejött a konszenzus. November másodikán aláírták a szerződést, és megkezdődött a munka.

Az iskolaudvar déli oldalán lévő kapuig azóta ideiglenes út épült, azon jönnek az építők, már behozták, s ráccsal elkerített részen ott vannak az új ablakok. Hamarosan felállítják darukat, s megkezdődik az iskola északi szárnyán a már üres tíz osztály ablakainak cseréje.

Azt az építők is tudják, még okozhat gondot a tél, az is, hogy tart a tanév, s hogy itt a járvány. Sok dologra kell figyelniük, a precízen kidolgozott programot pontosan kell követniük, de azt mondják, legfontosabb, hogy vigyázzanak a gyerekek egészségére.

Borítóképen Czank Géza, az SZ+C Stúdió Kft. ügyvezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában