Elsőáldozás Szekszárdon

2020.11.08. 20:00

Közel hetven gyermek részesült a szertartásban

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Elsőáldozás tartottak a megyeszékhelyen, a Béla téri katolikus templomban szombaton délelőtt. Petkó Tamás plébános elmondta, közel hetven gyermek részesült a szertartásban, harmincan most szombaton, míg negyvenen egy héttel korábban. A járványra való tekintettel bontották meg a csoportot.

Az elsőáldozók felkészítésében nagy szerepet vállalt hit­oktatóként Janó Attiláné, Vali néni, aki elmondta, azok a gyerekek vesznek most részt az elsőáldozáson, akik az elmúlt tanévben fakultatív hit­oktatásra jártak a plébániára. Közülük sokan bíztak abban, hogy a szeptemberben hazánkban tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson lehetnek majd elsőáldozók, de ez a járvány miatt elmaradt. A plébánia most megadta azt a lehetőséget azoknak a fiataloknak, akik nem akarnak tovább várni, hogy az első találkozás szentségét megtapasztalják az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal.

Szombaton délelőtt emiatt külön szentmisét tartottak a Béla téri templomban. A szervezők ügyeltek a járvány okozta veszélyhelyzetre, így ülésrendet is összeállítottak a családoknak. Kézfertőtlenítésről, szájmaszkokról is gondoskodtak és a szertartás előtti napon el is próbálták a történéseket, a dalokat, a Szentírásból és misekönyvből való felolvasást. Az áldozás is szájmaszkban történt, tenyérbe kapták az ostyát a gyerekek és a felnőttek is.

Janó Attiláné elmondta, közel száz gyermek járt hittanra, előkészítőre és a tervek szerint májusban is lesz majd elsőáldozás. Többen bíznak abban, hogy akkor már nagyobb családi körben ünnepelhetnek majd együtt. Az elsőáldozást szombaton Kárász Gábor atya tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában