Játékokat vizsgáltak

2020.11.14. 16:00

Nagy bajt okozhat egy leváló darabka

A gyermekek biztonsága érdekében idén október végéig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriumai több, mint százféle játékot vizsgáltak meg. Azok mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak, közel harmaduk használata súlyos kockázatot jelent.

Brunner Mónika

A gyerekek már nyugodtan játszhatnak, kiszűrték a veszélyes játékokat Fotó: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Tizenkilenc vizsgált játékhangszer, léggömb, síp közül nyolc nem felelt meg az előírásoknak. Levehető apró elemeik vagy könnyen leváló, letörő alkatrészeik fulladást okozhatnak. Határérték feletti mennyiségben talált típusú lágyítószer volt jelen vámhatáron mintavételezett babák és tizenhatféle labda, ugrálólabda és a huszonegyféle orvosi játékkészlet három-három esetében.

A húsz különböző összecsukható játékból hét babakocsi, vasalódeszka vagy etetőszék hagyott kívánnivalót maga után: a játékokat nyitott állapotban nem lehetett megbízhatóan rögzíteni, és így azok a terhelés hatására összecsukódhatnak.

Két nyílpuskából a megengedettnél nagyobb erővel lőhető ki a nyíl, az egyik csúzli fém alkatrésze a gyermek ujjának csapódva okozhat zúzódást. A veszélyes játékokat kivonják a forgalomból, visszahívják a vásárlóktól, több mint huszonegyezer darabot pedig már a vámhatáron sikerült megállítani.

Halmai Petra szekszárdi kisgyerekes édesanya lapunknak elmondta, gyakran vásárol játékot öt és fél éves kislányának, Sárának.

– Mindig figyelek, hogy természetes anyagú játékot, leginkább fajátékokat vásároljak, de a múlt héten műanyag zenélős játékot választottam Sárának – folytatta. – Örülök, hogy ellenőrzik a játékokat, és szomorú, hogy ilyen sokban találnak kivetnivalót. Nekünk eddig egyetlen rossz tapasztalatunk volt. Sára babakorában egy új rágókát fertőtlenítettem kifőzéssel, de közben szétmállott – mesélte az anyuka.

Nagyon is számít a játék minősége

Egy tizenéves gyermekeket nevelő, szintén szekszárdi édesanya arról számolt be, hogy egy alkalommal jártak pórul a gyermekeivel, méghozzá egy térben rajzoló toll miatt. – Sajnos a vásárlás után derült ki, hogy a toll semmire nem használható. Azóta különösen figyelek arra, hogy jó minőségű játékokat vigyek haza a gyerekeimnek, akik általában az internetről választanak maguknak leginkább Transformers és Lego játékokat. Azonban az is jellemző, hogy rám bízzák a választást, hogy meglepetés legyen – mondta lapunknak az édesanya.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában