PTE KPVK

2020.11.19. 19:10

Az interneten zajlik az oktatás, és vizsgát is ott tehetnek

Szepesi László

Forrás: Shutterstock

A koronavírus elleni küzdelem jegyében a múlt héten elrendelték a középiskolákban, egyetemeken a home learning-et. Hogyan oldották meg ezt Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, kérdeztük dr. Szécsi Gábortól, az egyetemi kar dékánjától.

A Pécsi Tudományegyetem teljes körben online oktatásra tért át, valamennyi oktatás és a félév teljesítése, tehát a vizsgáztatás is az interneten keresztül történik, mondta. Az átállás zökkenőmentes volt, hiszen tavasszal komoly gyakorlatra tettek szert ezen a téren. A technikai feltételek adottak, s az oktatók és a hallgatók is minden gond nélkül átálltak erre az oktatási formára.

Az egyetem szekszárdi épülete mégsem teljesen üres, mert bár dékáni utasítás szerint azok az oktatók, akik rendelkeznek otthon megfelelő technikai felszereltséggel, folytathatják a munkát lakásukban, mégis többen bejönnek dolgozni, és a hivatali munka, az ügyintézés is ott folyik.

A vizsgáztatás szintén interneten keresztül történik, csak a monitorokon látja egymást a vizsgáztató és a hallgató. Igaz ilyenkor nehéz kiiktatni, hogy a vizsgázó ne vegyen igénybe meg nem engedett segítséget, ezért a protokoll szerint például a hallgatónak vizsga előtt a kamerát körbe kell forgatnia abban a helyiségben, ahol tartózkodik, ellenőrizendő, hogy nincs e segéderő, vagy segédlet a háttérben.

Emellett néha írásban is lehet kollokválni, hogy adott témából dolgozatot ír a vizsgázó, s azt küldi el. Kialakították ezek gyakorlatát, amely jól működött már az előző félévben. Így nincs olyan probléma, amely bárkit is akadályozna abban, hogy teljesíteni tudja a félévet, vagy le tudja zárni tanulmányait a karon.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában