veszélyek

2020.11.05. 17:30

Télen gyakrabban öl a csendes gyilkos, a szén-monoxid

Fokozott terhelésnek vannak kitéve a fűtőberendezések a hideg időben, és ezzel együtt megnő a szén-monoxid-szivárgás kockázata is.

Munkatársunktól

Szén-monoxid érzékelő

Forrás: MW

Fotó: AS

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leg­gyakoribb háztartási baleset, amelyet főként a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő okoz.

– A korábbi esetek elemzése azt mutatja, hogy ezek nagy részének hátterében szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása vagy a szellőzőelemek lezárása állt – tájékoztatott a katasztrófavédelem. – A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel. Ez azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. A nyílt égésterű fűtőberendezések esetében gondoskodni kell a helyiség oxigén-utánpótlásáról, hiszen a kazán lángja a szoba levegőjét használja el, így az oxigénszint csökkenésével tökéletlen égés valósul meg, amely szén-monoxid-termelődéshez vezethet. A modern, műanyag nyílászárók teljes szigetelést biztosítanak, így azokba érdemes légréseket beépíteni, amelyeket nyitva hagyva már biztonságosan üzemeltethetjük a fűtőberendezést.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek. A szén-monoxid-koncentráció emelkedését ugyanis egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi. Ám csak a megfelelő minőségű berendezések tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni őket.

Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kisebb fokúan sérülnek meg a csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid miatt.

Az a cél, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a lakók

Tizenhat kéménnyel kapcsolatos tűzesetet és tizenhat szén-monoxid-riasztást dokumentáltak a megyében idén, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Ezekkel az arányokkal jól állunk országos viszonylatban, ugyanakkor a cél az, hogy ez a szám tovább csökkenjen, a biztonság pedig tovább növekedjen. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének Tolna megyei dolgozói a megelőzés érdekében járják az érintett területeket, elvégzik a tisztítást és a többi kellő szolgáltatást, valamint felhívják a figyelmet az esetleges kéményhibákra valamint arra, hogy csakis egy jól működő érzékelő tudja biztonságosan kimutatni a mérgező gáz koncentrációját a levegőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában