Búcsúztató

2020.12.16. 17:36

Áder János és Kövér László lerótta kegyeletét Tóth Ferenc sírjánál

Végső búcsút vettek szerdán a faddi katolikus templomban és a temetőben Tóth Ferenc nyugalmazott kormánymegbízottól, Tolna megye egykori országgyűlési képviselőjétől.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Rendőrautók, rendőrök, biztonsági emberek és fekete limuzinok sorakoztak szerdán, röviddel dél után Fadd központjában, a római katolikus templom környékén. Feketébe öltöztek az emberek is, akik a december 3-án, a koronavírus szövődményeiben, nem sokkal hetvenedik születésnapja előtt elhunyt korábbi megyei kormánymegbízott, Tóth Ferenc búcsúztatójára, gyászmiséjére érkeztek.

S nem csak az özvegye, a közeli és távoli rokonai, barátai, ismerősei voltak ott, eljött leróni kegyeletét Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Süli János miniszter, Potápi Árpád János államtitkár, Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, Horváth István országgyűlési képviselő, Horváth Kálmán kormánymegbízott és Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke is. S jelen voltak sokan a megye településeinek, hivatalainak és cégeinek vezetői közül is.

Rostás Jenő plébános celebrálta a gyászmisét, megemlékezve arról is, hogy immár üresen marad Tóth Ferenc, vagy ahogyan helyben becézték, a „Fecó” helye a templomban. A misét követő rövid temetői búcsúztatón is a plébános mondott imát az elhunyt lelki üdvéért, majd a hamvakat a családi sírboltban helyezték végső nyughelyére. Áder János és Kövér László a szertartás végén egy-egy szál fehér rózsával fejezte ki tiszteletét.

Tóth Ferenc 1950. december 30-án született Faddon. Közgazdaság-tudományi egyetemet végzett, dolgozott a faddi termelőszövetkezetben, a helyi nevelőotthonban és Szekszárdon, a KÖJÁL-nál is. 1990 és 1994 között Fadd polgármestereként, 1994 és 1998 között a község alpolgármestereként tevékenykedett. 1998 és 2014 között Paks és térsége országgyűlési képviselője, 2011 és 2014 között Tolna megye kormánymegbízottja volt. Felesége, Deák Erzsébet kémia-fizika szakos középiskolai tanár. Ferenc nevű gyermeke állatorvos az Egyesült Államokban, András bölcsész Ausztráliában. Ők és családjaik a járvány miatt nem tudtak részt venni édesapjuk búcsúztatásán.

Kormánymegbízottként nagy örömmel végezte munkáját – nyilatkozta lapunknak hat évvel ezelőtt, amikor 64 évesen elköszönt az általa vezetett intézménytől. „A négy esztendő alatt igyekeztem olyan hivatalt kialakítani, ahová örömmel járnak a dolgozók, és legfőképpen, amellyel elégedettek az ügyfelek. A visszajelzések alapján ezt sikerült elérni, de természetesen tennivaló még mindig akad, hiszen az a cél, minél jobb, minél inkább ügyfélbarát és hatékony kormányhivatal-, illetve kormányablak álljon az állampolgárok rendelkezésére.”

Lapunk tavaly áprilisban készített vele nagyobb lélegzetű anyagot, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozat kitüntetés átvétele alkalmából. A hivatalos indoklás így szólt: „Tolna megye fejlesztésében, valamint a helyi közigazgatási rendszer átalakításában vállalt jelentős szerepe elismeréséül.”

Erre reagálva így fogalmazott: „Ami engem illet, végeztem a munkámat legjobb tudásom szerint, de azért hadd tegyem hozzá: ebben a kitüntetésben mindazoknak részük van, akikkel gyümölcsözően együtt dolgozhattam politikusi-közigazgatási pályafutásom idején. Rengeteget köszönhetek nekik, nélkülük ezt az elismerést soha nem kaphattam volna meg.”

Borítóképünkön: Áder János államfő és Kövér László, a Parlament elnöke is lerótta kegyeletét Tóth Ferenc sírjánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában