Idén a szilveszter is más

2020.12.31. 11:30

Csak az udvarunkon tűzijátékozhatunk

Közterületen tilos a pirotechnikai eszközök használata és árusítása. Magánterületen viszont feldobhatjuk az újévet tűzijátékkal és petárdával, ott konténeres értékesítésükre is van lehetőség.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A kijárási tilalom mellett a pirotechnikai tevékenység szigorúbb szabályozása is érvényes erre az időszakra. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a kormány december 16-án rendeletet adott ki, amelynek értelmében december 28-a (hétfő) este hat órától január 1-je (péntek) este hat óráig közterületen sem hármas, sem kettes, sem egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nem szabad felhasználni. De magánterületen bevethetünk alacsony kockázatú és kisebb zajszintű darabokat.

A konténerből történő értékesítés is tiltott közterületen, bolti működési engedéllyel rendelkező vállalkozások azonban árusíthatnak egyes és kettes osztályú tűzijátékokat.

Egyes pirotechnikai osztályú termékek: a pattogók, a földi forgók, a földtől el nem emelkedő kis, játékos effektek. Kettes osztályú termékek: a telepek maximum harminc milliméterig, illetve ötszáz gramm hatóanyagig, a mozsarak, a római gyertyák ötven grammig, a kisrakéták, az ugráló pörgettyűk. Hármas osztályú termékek, a telepek maximum ötven milliméterig, illetve ezer gramm hatóanyagig, a nagyobb római gyertyák kétszázötven grammig és a rakéták.

A pirotechnikai vállalkozásokat már a nyári rendezvények elmaradása is érzékenyen érintette, a szilveszter előtti konténeres értékesítésből pedig bevételük hetven-nyolcvan százaléka szokott származni. A korlátozással nehéz helyzetbe kerülnek.

Megkérdeztünk néhány embert Szekszárdon, hogy mi a véleményük a tűzijátékokról, illetve a korlátozásokról.

Liebhauser János: – Ez is olyan, mint minden, ami elszakadt az eredeti értelmétől, kultúrájától: túlhajtott. Eredetileg a rossz szellemek elüldözését szolgálta, ma már számomra a petárdázás, a tűzijáték a szilveszteri bulik obligát rossz szelleme.

Nagy Bálint Máté: – A tűzijátékozásnak mindig megvan a varázsa újévkor, amikor átlépünk a következő évbe, ugyanis emlékezetesebbé és szebbé teszi a pillanatokat. De egy évben egyszer bőven elég. Azt, hogy idén közterületen nem lehet, nem tartom rossznak.

Sutyák Balázs: – Nem örülök a vírusügyi kalamajkának, legalább ezt az egy napot engedjék az embereknek, hiszen szilveszter egyszer van egy évben. Magánterületen nem az igazi a tűzijáték, mert aki háziállatot tart, vigyáznia kell rá. Szabadtéren lenne a legjobb.

Borítókép: Tűzijátékárus tavaly szilveszter előtt. Most nagyon kevés helyen lehet hozzájutni a látványos játékszerekhez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában