Adománygyűjtéskor javasolt a negyvennyolc órás tárolás

Szeri Árpád

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Lapunk kérdése is elhangzott az operatív törzs koronavírus-járvánnyal kapcsolatos keddi tájékoztatóján. A Tolnai Népújság az iránt érdeklődött, hogy milyen óvintézkedések szükségesek a most sok helyütt zajló, rászorulóknak történő élelmiszer, játék és ruhagyűjtések során?

– Először is mindenképpen köszönöm, hogyha a szükséget szenvedő embertársainkra gondolunk, gondoskodni szeretnénk róluk – válaszolt Müller Cecília országos tisztifőorvos. – Semmi sem akadályozza azt, hogy tartós élelmiszereket, ruhaneműt, egyéb adományokat gyűjtsünk. Azt javaslom, hogy a gyűjtést végző személyzet viseljen kesztyűt. Ha leveszi, akkor az alapos, gyakori szappanos kézmosásról sose feledkezzen el és használjon kézfertőtlenítőt. Tároljuk el ezeket a holmikat negyvennyolc órára, hiszen tudjuk jól, hogy a környezetben a koronavírus nem hosszú ideig marad meg. Tehát ha véletlenül lenne a holmik felületén koronavírus, akkor az életképtelenné válik, nincs fertőző képessége negyvennyolc óra múlva.

Az Észak-Magyarország azt kérdezte, hogy a zöldséges és a száz forintos bolt jellegű üzletek, melyek élelmiszereket és tartósító szereket is árusítanak, beletartoznak-e az idősávos vásárlásba? Ugyanis a szabályt mindenki másképp értelmezi.

Kiss Róbert r. alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arra hívta fel a figyelmet: a védett idősáv alkalmazása az üzlet jellegéhez kapcsolódik. Így az említett boltokban is alkalmazni kell a vonatkozó szabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában