emlék

2020.12.28. 10:20

Száz éve született a szekszárdi zeneiskola alapítója

Wessely Gábor

Forrás: TN-archívum

Január 6-án lesz Husek Rezső születésének századik évfordulója. A város Babits-díjas díszpolgára, a helyi zeneiskola alapító igazgatója aktív közéleti szereplő volt, úgy is, mint zongoraművész és úgy is, mint a Liszt-kultusz ápolója.

Idős korára sajnos eléggé megromlott a látása – cukorbaja miatt nem volt operálható a szeme ‒, így kedvelt szabadidős tevékenységének, az olvasásnak és a keresztrejtvény-fejtésnek sem hódolhatott, csak rádiót hallgatott. Néha még fel-fellépett, a kottát már csak díszletnek rakta maga elé; fejből játszott. Egyre kevesebb látogatót fogadott; 2009-ben hunyt el.

Illő lenne a centenárium kapcsán emléktáblát elhelyezni a lakóháza, vagy a zeneiskola falára! Az ötlet Kaczián János nyugalmazott levéltárostól származik, aki lelkes helytörténet-kutató, és húsz éven át volt a megyei honismereti egyesület elnöke. A javaslat jelenleg a kulturális bizottság előtt van. Egy lehetséges verzió az is, hogy Husek Rezső nevét felvenné a zeneiskola hangversenyterme, és ott helyeznék el az emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában