pezsgő- és virslimustra

2020.12.31. 16:00

Virsliből nagy a választék, és a fogyasztóvédelem is résen van

Ha otthon és szűk körben is, de azért ünnepelni készülünk az új év beköszöntét. Rohamosan fogy a virsli és a pezsgő a boltokban. A fogyasztóvédelem az ünnepi időszakban is fokozott jelenléttel védi a vásárlók érdekeit, így minden évben ellenőrzik az ünnepi virslikínálatot. A termékellenőrzések eredményeként a tavaly előtti háromhoz és a tavalyi kettőhöz képest 2020-ban már csak egy virsli akadt fent a rostán.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben ellenőrzi az ünnepi virslikínálatot. A 2020-ban vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak. A minisztérium közleményben tájékoztatott: az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használata esetén határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.

A laborban ellenőrizték a termékek címkéin feltüntetett összetevők, mennyiségek helytállóságát is. A fehérjetartalom minden vizsgált virsli csomagolásán valósághűen szerepelt. A zsírtartalom azonban egy esetben a megengedett húsz százaléknál jóval magasabb volt, hetvenöt százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől.

A kifogásolható virsli gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják. A vizsgált virslik adatait összegző táblázat a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon, vagy IDE kattintva érhető el.

A fogyasztóvédelem az ünnepi időszakban is fokozott jelenléttel védi a magyar családokat és a tisztességes vállalkozásokat. A tematikus termék­ellenőrzések eredményeként a tavalyelőtti háromhoz és a tavalyi kettőhöz képest 2020-ban már csak egy virsli akadt fent a rostán.

– A teszten két saját márkás termékünk, a hetvenkét százalékos hústartalmú finest bécsi és a hetven százalékos hústartalmú bécsi is vizsgázott – mondta lapunknak Szabó Balázs, a szekszárdi Tesco áruházak igazgatója. – Mindkettő megfelelt a csomagoláson feltüntetett tartalmaknak és a virsli megnevezésnek.

Szabó Balázs ismertette, a legkedveltebbek az 1400 forint és 1700 forint közötti kilogrammonkénti árú frankfurti és sertés-, vagy a több mint 2500 forintos pulyka- és sertésvirslik. A kilónként 900 forintos baromfivirsli ugyan a legolcsóbb, de többnyire nem ezt választják a hagyomány miatt, hogy „el ne kaparja a szerencsét”. Szilveszterkor egyértelműen a sertésvir­sli közkedvelt. A fiatalok a füstöltet, a csiliset, a sajtosat imádják, az idősebbek a műbeles virsliket kedvelik.

Az elmúlt napokban a pezsgővásárlás igencsak meglódult, a dolgozók alig győzik kipakolni a palackokat. A pezsgők már kevesebb mint 600 forinttól elérhetőek, a minőségibbek 2000–2500 forinttól. A legkedveltebbek az édes és a száraz pezsgők, míg korábban a muskotályos pezsgő volt a legnépszerűbb. A gyerekpezsgők kevesebb mint 400 forinttól már elérhetőek.

Komolyabb szilveszteri bulikat nem lehet tartani, de azért néhány palack pezsgőre szükség lesz ma éjfélkor Fotó: Makovics Kornél

Szabó Balázs hozzátette, jól látszik, hogy a vásárlóik az otthoni, családi szilveszteri partik­ra rendezkedtek be, mert szintén sok fogy a chipszekből és az üdítőkből.

Virsli és virsli között nagy különbségek vannak

A virslit manapság már nem csak marhahúsból és sertéshúsból készítik. Az igazi virslikre még mindig a magas hústartalom jellemző, de sok esetben a más felhasználásra nem került húsok, belsőségek feldolgozásával készül a virsli. Virsli vásárlásakor minden esetben ajánlott elolvasni a termék összetételét.

A jó virsli bélbe töltött, roppanós, harapható, de nem darabos. A virslit nem főzni kell, csupán melegíteni 2-3 percig, így az íze és az állaga is megmarad.

Bécsi virsli – (Wiener) hosszú juhbeles virsli. A frankfurti virs­li mellett a legismertebb virsliféle.

Bőrös virsli – a valódi „virsli” mostani neve. Juhbélbe töltött virslit jelent és a frankfurti virsli mellett a mai napig a legjobb virsli.

Cserkészkolbász – vékony bélbe töltött főzni és sütni való kolbászfajta. Mostanság sajnos már inkább műanyag bélbe töltik, így nem az eredeti, igazi, mint régen volt.

Debreceni – paprikával, borssal és köménnyel fűszerezett füstölt, főzni való páros kolbászfajta. Magára valamit is adó húsüzem gyárt debreceni kolbászt. Készítenek szarvasból, vaddisznóból és lóból is.

Frankfurti virsli (Frankfurter) – hosszú, vékony juhbeles virsli. Nemzetközileg ez terjedt el leginkább.

Koktélvirsli – körülbelül 3 centiméteres darabokra gyártott apró virsli. Tökéletes előételnek, levesekbe, a gyerekek kedvence.

Krinolin – a virslinél hosszabb és sokkal vastagabb, ahhoz hasonló anyagú készítmény. Kiváló krinolinkoszorú készíthető belőle.

Lóvirsli – lóhúsból készült virsli. Manapság már csak néhány budapesti lóhúsboltban található.

Műbeles virsli – műanyag bélbe töltött virsli. A hetvenes években kitalált „pótvirsli”. Általában a főzést megelőzően távolítjuk el a műanyag borítást.

Szafaládé – a virslinél rövidebb, de sokkal vastagabb, ahhoz hasonló anyagú készítmény.

Sós lében konzervált virsli – lehet üveges vagy dobozos egyaránt. Főzni nem, csak melegíteni kell.

forrás: mindmegette.hu

Borítókép: Óriási a választék az üzletekben, a vásárló a bőség zavarával küzd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában