szilveszter

2021.01.04. 11:30

A gazdik keresik a kutyáikat, az ebek a gazdáikat

Idén szilveszterkor a járványhelyzet miatt tilos volt közterületeken tűzijátékozni és petárdázni, azonban a családi házak udvarából így is nagyon sok hangos durrogás hallatszott. A Szekszárdi Kutyamenhely vezetője, Fiáth Szilvia elmondta, rengeteg kutya riadt meg, majd szökött el emiatt.

Kalmár Klaudia

2021.01.03 Szekszárd A szekszárdi menhelyen Fiáth Szilvia a menhely vezetője mutatja a szilveszterkor elkoborólt kutyákat. A képen Fiáth Szilvia látható. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A menhely a város szélén található, így az messze van a tűzijátékok zajától, azonban még ott is lehetett hallani a durrantásokat. A kutyák ilyenkor ott is ugatnak, félnek, s vannak olyan jószágok, akiknek nyugtatót kell adni szilveszter éjszakájára. Bent a városban, de a megyeszékhelyen kívül más településeken is, még rosszabb volt a helyzet.

– A felelős gazdák házon belül tartották a kutyáikat, akik a visszajelzések szerint nagyon féltek, remegtek, nyugtatni kellett őket. Sajnos a figyelmeztetések ellenére is mindig akadnak olyan gazdák, akik nem zárják biztonságos helyre az állataikat, ezért Tolna megye szinte minden településén vannak elszökött, megriadt kutyák, akiket éppen keresnek, kóborolnak vagy már megtaláltak.

Pillanatnyilag harminc körül van azoknak a kutyáknak a száma, akiket különböző településeken keresnek.

Tapasztalatunk szerint az év első hete még azzal fog telni, hogy keressük az elveszett kutyákat, illetve a megtalált ebek gazdáit – tájékoztatott Fiáth Szilvia.

A Szekszárdi Kutyamenhely is egy nagyon nehéz évet zárt le. A járványhelyzet miatt nem tudták fogadni a sétáltatókat, külső segítőket és a középiskolás diákokat. A kutyákat három-négy ember látta el folyamatosan a hét minden napján beosztva. Elmondásuk szerint nagyon elfáradtak, pihenésre, egyhetes szabadságok letöltésére nem volt lehetőségük. Az emberek a bizonytalan helyzet miatt sokkal kevesebb kutyát fogadtak örökbe, gyakorlatilag fele annyit, mint az előző években.

A túlélést annak köszönhetik, hogy a barátaik, támogatóik az elmúlt év során sokat segítettek pénzadományokkal és kutyaeledellel.

A Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány célja az idei évre a túlélés, a befogadott kutyák korrekt ellátása és gondozása. Szeretnének több kutyát örökbe adni jó gazdákhoz. Az alapítvány elsősorban az SZJA egy százalékából működteti a Szekszárdi Kutyamenhelyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában