Figyelemfelhívó kampány

2021.01.24. 16:00

Szén-monoxid: egy percen belül is mérgezést okozhat

Tejesdobozon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, hogy felhívja a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők életmentő szerepére.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az egyik tejipari céggel kötött támogatási megállapodás alapján a közelmúltban több százezer tejesdobozra szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információk kerültek.

Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejesdobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezenfelül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről.

A vásárlók egyebek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mely szén-monoxid-érzékelők felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak. A bizottság évek óta azért dolgozik, hogy csökkenjen például a szén-monoxid-mérgezéssel járó káresetek száma. Ehhez nagyban hozzájárul, ha minél több háztartásban jó minőségű, biztonságot erősítő eszközt szerelnek fel.

A társadalmi célú üzenetet hordozó termékek már ott vannak az üzletek polcain és várhatóan február végéig lesznek megvásárolhatóak. Ezt követően a tervek szerint decemberben kerülnek ismét a polcokra a speciális információkat hordozó dobozos tejek. Az idei év végéig csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt.

A lakásban a szén-monoxid-koncentráció akkor lépheti át az egészségre veszélyes határértéket, ha például egy gázzal működő, nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezés (például vízmelegítő) környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, esetleg valamilyen elszívó berendezés is működik a lakásban. Ilyenkor a tökéletlen égés, esetleg az égéstermék visszaáramlása miatt mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül is mérgezhet, ölhet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon, egyre többen veszik komolyan a veszélyt.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A megfelelő érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető, illetve azokról most már tejesdobozokon keresztül is tájékozódhat a lakosság, írta közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Borítóképünkön: A tejesdobozok oldalán feltűnő felirat, ábra és QR-kód hívja fel a vásárlók figyelmét a szén-monoxid-érzékelők fontosságára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában