Szolgálat

2021.01.29. 20:00

Aranyplakettel ismerték el az államtitkár munkáját

Potápi Árpád János a határon túlra, Palicsra volt hivatalos, ahol elismerték a délvidéki magyarságért végzett munkáját. Az államtitkár nemcsak bukovinai, de bácskai háttérrel is rendelkezik.

Szeri Árpád

Forrás: MTI

Fotó: DOBO KRISTIAN

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken Palicson a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) díjazta azokat, akik a szervezet szerint kiemelkedő tevékenységet folytattak a tartomány magyar kulturális életében. A díjazottak között volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, egyúttal megyénk 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője is, akit a szervezet legrangosabb elismerésével, az Aranyplakettel tüntettek ki.

A VMMSZ indoklása szerint a szervezet az idei évben, a nemzeti összetartozás és a nemzeti újrakezdés évének fordulóján olyan személynek ítélte oda az Aranyplakett kitüntetést, „akinek szolgálata, a Kárpát-medencei és ezen belül is a délvidéki magyarság megmaradásáért és szülőföldön való boldogulásáért végzett áldásos tevékenysége nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad új hitet s szívet”.

Senki nem azért végzi a munkáját, mert kitüntetésre számít, hanem mert örömét leli benne, és reméli, hogy a társadalom döntő részének a javára válik, a díjaknak azonban mégis örül, mert láthatóvá válik az elvégzett munkája – hangsúlyozta Potápi Árpád János a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén.

Beszédében Potápi Árpád János kiemelte: a Vajdaságban élő magyar közösség olyan utat járt be, amely a többi magyar nemzetrésznek, magyar nemzeti közösségnek például szolgálhat. Hozzátette azt is, hogy büszke a VMMSZ kitüntetésére, ugyanis nagyszülei és édesapja révén ő is „valamennyire vajdaságinak számít”.

Erről a kapcsolódásról a Pannon Rtv által az ünnepi alkalomra vele készített portréműsorban is beszélt. Az államtitkár egyebek mellett elmondta, hogy nagyszülei révén bukovinai székely gyökerekkel rendelkezik. Édesapja viszont a Vajdaságban, azon belül Bácskában, Mohol községben született. Tehát ugyanazon a vidéken, ahol az államtitkár tegnap átvette az elismerést.

Ennek a helyváltoztatásnak története van: ugyanis 1941 és 1944 között a bukovinai székelység a magyar kormány letelepítési akciójának köszönhetően a Vajdaságban talált új hazára, bár csak ezen évekre. A front közeledtével a székelyek ismét útra keltek és jelentős részük Tolna megyében, zömmel Bonyhádon és környékén lelt végleges otthonra.

A rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű- és pályadíjakat is. Magyar Életfa Díjjal ismerték el Balázs György nagybecskereki színjátszó, Berta Géza maradéki közösségszervező, Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár, keramikus, valamint Szabó Szabados Ilona művelődésszervező, nyelvművelő munkásságát.

A szövetség plakettjével jutalmazták Bakator Judit nyugalmazott torontálvásárhelyi osztálytanítót, Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervezőt, Sóti Éva adai művelődés- és közösségszervezőt, Szabó Judit teológia tanárt, valamint a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet.

Borítóképünkön: Potápi Árpád János Palicson, az Aranyplakett kitüntetéssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában