kényszermunka

2021.01.14. 10:30

Az elhurcoltakra emlékeztek Kismányokon

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Tragédia árnyékolta be az 1945-ös év kezdetét Kismányokon. Január 2-án ötvennégy német származású, fiatal férfit és nőt hurcoltak el a szovjet csapatok a távoli Dombasz vidékére kényszermunkára, a Gulág táborba.

– Málenkij robot, azaz kis munka, ezt mondogatták megnyugtatásként az embereknek – idézett a túlélők visszaemlékezéseiből Simon Lászlóné, a Kismányoki Német Önkormányzat elnöke. – Ám ebből a kis munkából többéves keserves, kemény testi-lelki gyötrelem lett. Tizenkilenc kismányoki lakos nem is tért haza, ők idegen földben nyugszanak.

A településen 2014 óta minden évben megemlékezést tart a Német Önkormányzat vezetésével a lakosság, hogy a múltnak ez a gyászos eseménye ne vesszen feledésbe. Ám a járvány miatt itt is elmaradtak a közösséget megmozgató rendezvények.

Ezzel együtt a Kismányoki Német Önkormányzat a hagyományokat őrizve, a maga módján emlékezett meg az elhurcoltakról. A háromtagú testület – Simon Lászlóné elnök, Lőrincz Imréné és Palkó Lászlóné képviselő – együtt koszorúzott a község hősi emlékművénél.

Borítóképünk: Lőrincz Imréné, Simon Lászlóné, Palkó Lászlóné helyezte el az emlékezés koszorúját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában