Elővigyázatosság

2021.01.10. 16:00

Fagy előtt érdemes ellenőrizni a vízvezetéket

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban, az aknákban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.

Tolnai Népújság

20191203_Minden évben több száz vízmérő fagy el_Alföldvíz_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

Forrás: MW

Fotó: Lehoczky Péter

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülhetőek legyenek a fagy hatására bekövetkező meghibásodások – olvasható a Mezőföldvíz közleményében. A hideg idő hatására eltört vízvezetékek, illetve elfagyott vízmérők komoly károkat okozhatnak az ingatlanokban, a talajban. Nagy összegű kiadásokat jelent a feleslegesen elfolyt vízmennyiség, illetve a magas helyreállítási költség, különösen igaz ez az épületekben keletkezett károk esetén.

Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Az aknánál az jelenti a gondot, hogy hiába van mélyen a vezeték, nincs fölötte talaj, így a fedélen keresztül a fagy mélyebbre tud jutni. Fontos ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában és, hogy helyén van-e az aknafedél, ha sérült, cserélni kell, illetve alulról hőszigetelni.

Nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek a vízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyelni kell arra, hogy a téli hónapokra be legyenek zárva az ablakok, illetve ahol kell, ki legyen cserélve a törött üveg. Ha a falban levő vezetékben a hideg hatására jégdugó keletkezett, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, az házilag is orvosolható. Legtöbbször egy fűtetlen helyiség falában fut a vezeték, amelyben megfagy a víz. Ilyenkor a helyiség felfűtése jelenti a megoldást.

A télen nem lakott épületeknél vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén legbiztosabb módszer a víztelenítés. Először meg kell nyitni a kerti csapot, majd ezután el kell zárni a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz, és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy.

Borítóképünkön: a fagy a vízmérő órákat is tönkreteheti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában