Hat–nyolc hónapos védettség érhető el az oltással

Sokkal többet tudunk a koronavírusról, mint egy évvel ezelőtt, de még nem eleget. A tapasztalatokat most, menet közben szerzik meg az orvosok is, a betegek is. Az is kérdéses egyelőre, hogy mennyi időre garantál védettséget az oltás. De tény, hogy más kiút egyelőre nem mutatkozik. A téma kapcsán dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvossal beszélgettünk.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Aki túlesett a betegségen, annak már nem kell aggódnia?

– A rendelkezésünkre álló információk alapján – mondja dr. Schranz Róbert –, aki túlesett a betegségen, 6–8 hónapos védettséggel rendelkezik. Az ő oltásuk, jelen tudásunk szerint, nem indokolt. Nem is oltják őket.

A háziorvosok is oltanak majd később?

– Jelenleg 25 oltópont működik az országban. A szekszárdi a kórházban van. Ott oltják az egészségügyi dolgozókat ezekben a napokban. A háziorvosokat is. Hogy mi oltunk-e később, ha beindul a nagyüzem, még nem tudjuk. A jelenleg forgalomban lévő készítmények megfelelő tárolására, mínusz hetven fokon, nincs lehetőségük a háziorvosoknak. De ha az orosz és kínai vakcina normál hűtőben is eltartható lesz, úgy, mint az influenza elleni oltás, akkor ilyen irányú gondunk nem lesz.

Mennyi időre nyújt védettséget az oltás?

– Egyelőre 6–8 hónapra. Hogy utána mi lesz, nem tudhatjuk. Tény, hogy más megoldás pillanatnyilag nincs. A lakosság nagy részének immunizálása szükséges ahhoz, hogy a járvány terjedése megszűnjön. Jó példa erre Izrael, ahol magas az átoltottság, és úgy tűnik, hogy megállítható a káros folyamat, kialakulhat a nyájimmunitás.

Dr. Schranz Róbert háziorvos Fotó: Wessely Gábor

Tudjuk, hogy vannak ellenzői is a covid-védőoltásnak, állítólag még az orvosok között is…

– Azok a kollégák, akikkel én mostanában találkoztam, egyértelműen elfogadják és kérik a vakcinát.

Ön már beoltatta magát?

– Igen. Fontos az egészségügyben dolgozók védelme, de fellélegezni akkor tudunk, ha a tömegek oltására alkalmas, nagy mennyiségű vakcina érkezik az országba. Ez, úgy tűnik, hogy keletről várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában