portré

2021.01.06. 11:30

Helyi alkotó portréi a helyi polgárokról

Virágkertész és festőművész. A sióagárdi Horváth János úgy osztja be az évet, hogy tavasztól őszig kertészkedik, télen pedig az alkotásnak szenteli az idejét. Igaz, a virágokkal való foglalatosságot is alkotásnak tekinti.

Wessely Gábor

Tehetséges festő Horváth János, de soha nem a képeiből élt meg. Van két szakmája, egy ideig autószerelőként, egy ideig villanyszerelőként dolgozott. Aztán a kertészkedés felé fordult. Erre két dolog inspirálta. Egyrészt édesapja volt a sióagárdi Sióvölgye Mgtsz főkertésze, másrészt a felesége 1988-ban virágboltot nyitott a faluban. Eleinte vágott virággal foglalkoztak, ma már virágpalántákat állítanak elő 1600 négyzetméteres fűtött területen.

Az élete most úgy néz ki, hogy nyáron a kerti szerszámokat, télen pedig az ecseteit hozza működésbe.

Festeni 1976-ban kezdett. Tájképekben és portrékban is erős. Megörökítette már a település több jeles polgárát, köztük Barsi Balázs ferences szerzetest és Szabadi Mihály koreográfust. Egyéb elfoglaltságai miatt évente csak 5-6 képet fest. Tagja a megye képzőművészei által létrehozott Bárka szalonnak. Most is ott vannak két bárkás kiállításon a festményei: Tolnán és Szászváron. Összesen körülbelül 40-50 egyéni és csoportos tárlaton találkozhatott műveivel a közönség.

Autodidakta módon képzi magát. Erre nagyon jó az együtt alkotás. Gyakran vesz részt a közösség alkotótábori munkájában.

A virágokkal való bíbelődést is kedveli. Nagy kreativitást, szépérzéket kíván a díszcsokrok és koszorúk kötése. Nincs belőlük két egyforma.

Minőségi borokkal kínálja barátait

Tolna megye amatőr alkotóit összefogó szervezet a Bárka szalon 1996-ban jött létre. Horváth János 1999-ben csatlakozott, két barátja, Sütő Károly és Hucker Ferenc hívására. Akkorra már pörgött az élet a Lönhárd Ferenc vezette egyesület háza táján, egymást érték a kiállítások, sok volt a termékeny alkotó, többek között Biszák László, Beda László, E. Nagy Mária, Zsiros Ari és Bakó László. A sióagárdi festő kevés képpel jelentkezett, mert sok más dolga volt. Egyrészt a virágkertészet, másrészt a leányvári szőlőbirtok kötötte le az idejét. De a képzőművészek társaságát nagyon szerette, többször meghívta őket a présházába. Kiváló itókákkal kínálta a vendégeit. Figyel a minőségre, most is van aranyérmes bora.

Apja a tsz főkertésze volt

Horváth János 1957-ben született. Villanyszerelő végzettséget 1972-ben, autószerelő bizonyítványt 1976-ban szerzett. Közben, 1974-ben leérettségizett. Sióagárdon él, ahol a felesége 1988-ban virágüzletet nyitott. Két fiuk és két unokájuk van.

Villanyszerelőként a szekszárdi BHG-nál, a műszergyárnál és a húsipari vállalatnál dolgozott, autószerelőként pedig az Afit-nál. A helyi Sióvölgye Mgtsz-nél 1985-ben helyezkedett el, mint raktáros. Akkoriban került közelebbi kapcsolatba a virágokkal. Apja korábban a tsz főkertésze volt. Házi kertészetüket – feleségével – 1990-ben indították. A vágottvirág-árusításról hamarosan áttértek a virágpalánta-előállításra és -kereskedelemre. Máig abból élnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában