közművelődés

2021.01.29. 11:30

Képzéssel, munkával segítik a kultúrát

Tolna megyében nyolcvanegy településen kilencven személy foglalkoztatására van lehetőség a közösségi színterekben és közművelődési intézményekben november végéig.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője tájékoztatta lapunkat, hogy az NMI az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás révén valósítja meg a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programot.

A program keretében nyolcvanegy Tolna megyei településen kilencven munkavállaló foglalkoztatására nyílt lehetőség.

– Tolnában is elkezdődött a szakemberképzés az önkormányzatok feladat­ellátási kötelezettségét elősegítve. Ez egy nagy lehetőség a településeknek és az embereknek is. Bízom abban, hogy a megye közművelődési élete felfelé ível. A pandémia időszakában semmi sem olyan, mint régen, de reméljük, hogy ez hamarosan gyökeresen megváltozik – húzta alá Kuti Imréné. Az igazgató azt is elmondta, a térítésmentes programban a középfokú, érettségire épülő, közművelődési szakember végzettséget adó képzésből kettő csoportot indítottak. Középfokon negyvenkilenc ember kezdte meg tanulmányait Szekszárdon, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságán. A felsőfokú közművelődési szakemberképzésre jelentkező kilenc személynek pedig Fejér megyében, Székesfehérváron kezdődött az oktatás.

Az egyik képzési nap februárban hétfőn, a másik csoport képzési napja szerdán lesz. A szakembereket ingyen oktatják, a hónapokon át tartó tanfolyam ára egyébként több mint háromszázezer forintba kerülne.

A tavalyi évben ebben a képzési formában huszonhatan végeztek Tolna megyében, ők már a településeiken látják el közművelődési feladataikat.

Magas óraszámok a tanfolyamon

A nem szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára a felnőttképzési engedéllyel rendelkező közművelődési szakember I. OKJ-s képzés háromszáznegyven óra időkeretben valósul meg, az érettségire épülő közművelődési szakember II. képzés pedig kilencszáz órában. Mindkét képzési forma még 2019-ben elkezdődött, ahol leginkább közművelődési szakterületen dolgozó, nem szakirányú végzettségű kollégák vagy a közművelődés területén elhelyezkedni szándékozó leendő munkavállalók kezdték meg tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában