gasztronómia

2021.01.22. 09:30

Így készül az isteni szalagos farsangi fánk és konyakos kacsasült

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Benne vagyunk a farsangi szezonban, a bálok azonban sajnos elmaradnak. Kárpótlásul viszont több időnk van otthon enni-inni, finom farsangi étkeket készíteni.

Konyakos kacsasült

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 15-20 dkg kacsa­máj, 5 dkg vaj, 1 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 db babérlevél, kakukkfű, só.

Elkészítése: A hagymát negyedeire vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, mindezeket kevés olívaolajon megpirítjuk. Megszórjuk liszttel, ráöntjük a konyakot, a vörösbort, és kevés vizet is adunk alá. Az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, babérlevéllel, kakukk­fűvel és sóval ízesítjük. Fedő alatt erős tűzön 35-40 percig forraljuk, majd leszűrjük.

A kacsa máját kevés vajban átsütjük, áttörjük, hozzáadjuk a mártáshoz. Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kiemeljük egy vágódeszkára, feldaraboljuk. Zsírját a mártásba öntjük, összedolgozzuk. A mártással meglocsoljuk a kacsát, pirított burgonyával tálaljuk.

Szalagos fánk

Hozzávalók: 3,5 dkg friss élesztő, 5 ek porcukor, 4-4,5 dl tej, 70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz), 1 db tojás, 3 db tojássárgája, 7 dkg vaj, olaj, lekvár, porcukor.

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. Körülbelül 30 db fánk lesz belőle. Letakarva pihentetjük fél óráig.

Nagyobb lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukat, fedő nélkül is ennyi ideig.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában