írásbeli felvételi

2021.01.26. 20:00

Több mint ezren tettek vizsgát a megyében

Tolna megyében nyolc intézményben szerveztek középfokú írásbeli felvételi vizsgát, amelyre összesen 1059 tanuló jelentkezett, tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal.

Munkatársainktól

20210123_Köziskolai felvételi_kép: illusztráció, VBG_Paks_Molnár Gyula_TN

Fotó: Molnár Gyula

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint kilencszázketten a 9. évfolyamos írásbelire, száztizennyolcan a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelire és harminckilencen a 8 évfolyamos gimnáziumi írásbelire készültek. A vizsgák rendben zajlottak, a hivatalhoz bejelentés nem érkezett.

A Szekszárdi Garay János Gimnázium felvételi vizsgájára százhetvenheten jelentkeztek, harminchét diák a hatosztályos képzésre, száznegyven a négy-, illetve ötosztályos képzésre. A felvételi keretszám a négy osztályra száznyolc tanuló. Hárman jelezték, hogy a pótfelvételi keretében csütörtökön tesznek vizsgát. A felvételi dolgozatokat jelenleg még javítják a tanárok, így azokról érdemben nyilatkozni nem tudnak.

A hatosztályos gimnáziumi felvételi matematikából a korábbi évekénél könnyebb feladatokat tartalmazott, anyanyelvből a korábbi évekéhez hasonló nehézségű volt. Lehetőséget nyújtott a különböző tudásszintek felmérésére. A nyolcadik osztályosoké mind anyanyelvből, mind matematikából a korábbi évekéhez hasonlított, olyan típusfeladatokat tartalmazott, amelyekre az intézmény által szervezett felvételi előkészítőkön is készültek a diákok. Matematikából a szöveges feladatok gondolkodtatóak voltak, nyilatkozta a Garay János Gimnázium intézményvezetője, Heilmann Józsefné.

Pakson az Energetikai Technikum és Kollégiumban és a Vak Bottyán gimnáziumban a járványügyi szabályok szigorú betartásával zajlott a felvételi. A szülők idén nem kísérhették be a gyerekeket az intézményekbe, így a pedagógusok segítették őket. Az épületekbe csak kézfertőtlenítés, lázmérés után léphettek be maszkban a felvételizők.

Idén engedélyezik a kiértékelt dolgozatok elektronikus megtekintését. Az iskolák a dolgozatokat beszkennelik és egy megadott e-mail-címre elküldik, de lehetőség van személyes megtekintésre is január 29-én. Azok a tanulók, akik betegség miatt nem tudtak részt venni a felvételin, orvosi igazolással január 28-án vagy legkésőbb február 5-én pótolhatják a felvételit.

Dr. Szenyéri Zoltán, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója elmondta, hogy nem volt a gimnáziumban központi felvételi. Rendkívül sok a bizonytalanság több szempontból is, mivel személyesen nem tudtak találkozni a diákokkal és szüleikkel sem. A korábbi években a nyílt napok és osztályfőnöki órák alkalmával mindig egyértelmű volt az érdeklődők száma, amellyel a felvételkor számolhattak. Jelenleg három osztályba hirdettek felvételt a dombóvári gimnáziumba, két négy- és egy nyolcosztályos gimnáziumi osztály indul a 2021/2022-es tanévben.

Gyarmati Gyöngyi, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium intézményvezető-helyettese lapunknak elmondta, továbbra is nagy szeretettel várják iskolájukba a diákokat, akik a tanulmányi átlag alapján adják be a jelentkezési lapjaikat. – Intézményünkben a tanulók iskolás jegyeinek, tanulmányi átlagainak rangsorolása után történik a felvétel. Fontos, hogy melyik tagozatokra jelentkeznek, hiszen az adott tantárgyak az elbírálásnál súlyozottan számítanak – tette hozzá.

Gimnáziumi tanulók létszáma

Tolna megyében (fő)

2010

4842

2011

4739

2012

4574

2013

4502

2014

4324

2015

4163

2016

4160

2017

4065

2018

4037

2019

3930

Forrás: KSH

Borítóképünk: Diákok állnak sorba a felvételi vizsga megkezdésére várva a paksi Vak Bottyán gimnázium előtt. A felvételi a járványügyi szabályok szigorú betartásával zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában