Diósberény

2021.02.03. 14:00

A könyvtár csak azért is fennmaradt az elmúlt években

Amikor a központi rendelkezések megtiltották, hogy az olvasók belépjenek a könyvtárba, az meghatározta a tényleges nyitvatartási napok számát, mondta Wilhelm János, a diósberényi könyvtár könyvtárosa. Míg 2019-ben száznegyvenkét napot, addig tavaly kilencvenhét napot voltak nyitva.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A község könyvtára a pandémia ideje alatt is várta az olvasókat, hiszen az igények és jelzések alapján összeállították a kölcsönzési csomagokat, és házhoz szállítás, vagy „ajtó-könyvtár” szolgáltatással juttatták el a részükre.

Még néhány adat a diósberényi könyvtár életéből, összehasonlításképpen, a pandémia időszaka előtt és után: a regisztrált, beiratkozott olvasók száma 2019-ben százhárom fő, 2020-ban pedig kilencvenhárom fő. Ez nem számít jelentős változásnak. 2019-ben tizenöt rendezvényt, 2020-ban csak ötöt tartottak, és a tavalyin résztvevők száma jelentősen kevesebb volt.

A múlt évben csak kevés alkalommal lehetett leülni a könyvtárban, például újságot olvasni, internetet használni. Szüneteltek a könyvtármozi vetítései is. A kölcsönzött dokumentumok száma azonban az elmúlt időszakban húsz- huszonöt százalékkal megnőtt, amelynek oka, hogy a rendszeresen és sokat olvasók most még többször és több könyvet kértek.

– Számomra az volt a legfontosabb, hogy folyamatosan felhívjam a figyelmet, a könyvtár nem tűnt el, csak átalakult a szolgáltatás. Mindezt reklámoztam plakáton, interneten, a könyvtár Facebook-oldalán. A szociális ágazatban dolgozók (házi gondozásban dolgozók) is sokat segítettek a könyvigények jelzésében és azok eljuttatásában.

– Összességében elmondhatom, talán kihoztunk mindent, amit a lehetőségek adtak. Ha bejönni az épületbe sokszor nem is lehetett, de élt a könyvtár az elmúlt évben. Az emberek tudtak róla. A rendezvények, programok viszont nagyon hiányoztak, és hiányoznak a mai napig. Ezek fontosak ahhoz, hogy a személyes találkozások, beszélgetések létrejöhessenek, valamint lehetőség legyen a közösségi lét megélésére – tette hozzá Wilhelm János könyvtáros.

Ez lett a „karanténos” sikerlista

Mivel az olvasó négy és fél hónapon keresztül nem mehetett be a diósberényi könyvtárba, a könyvtáros szerepe megnőtt a könyvajánlásban. Wilhelm János elmondta, hogy ismerni kell az olvasói szokásokat, amely könnyebb egy kistelepülés esetében. A lakosok közül kevesen érkeznek konkrét igényekkel, inkább „egy jó könyvet” szoktak kérni.

A 2020-as sikerlista náluk a következőképpen alakult: a legkedveltebb könyvek között voltak Bauer Barbara könyvei, az igényes krimik és bestsellerek (Patricia Gibney, Kate Hewitt, skandináv krimik), szerették Náray Tamás, Fábián Janka, Jodi Picoult, Jojo Moyes műveit és az Amish történeteket (Linda Castillo, Cindy Woodsmall, Borsa Brown).

Hozzátette, a megyei könyvtártól sok segítséget kaptak. A tavalyi évben pedig, amikor megnyitották a könyvtárakat, egy virtuális előadássorozat lehetőségét adhatta a diósberényieknek. Ezek során a lakosok megismerkedhettek Japán, a riói olimpia, és a Gemenc történetével.

Borítóképünk: az elmúlt évben csak nagyon kevés programot tudtak megtartani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában