emlékezés

2021.02.10. 17:30

A labancverő Béri Balogh Ádámot idézte a Török bársony süvegem

Emlékezett az egyesület. A megyéhez is kötődik a kuruc hős. Kölesden nagy győzelmet aratott. Messze szólt nemzeti hangszerünk. Együtt énekelt a csapat.

Szeri Árpád

Fotó: Vecsei Vivien

Nemes hagyomány a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület munkájában, hogy tagjai megemlékeznek a megyéhez, Szekszárdhoz kötődő jeles eseményekről, személyek életútjáról. Így történt február 6-án délelőtt is, amikor a Béri Balogh Ádám emlékfánál és emlékműnél gyűltek össze tizennyolcan. Tették ezt azért, mert háromszáztíz évvel ezelőtt ezen a napon végezte ki a császári udvar a hős brigadérost, akinek nevéhez győzedelmes csaták kapcsolódnak a Rákóczi-szabadságharc idején. A messze hangzó tárogató muzsika nyitánya után dr. Gesztesi Enikő egyesületi elnök szólt az utókor emlékező kötelességétől. Köszöntötte a város képviselőit, így Máté Pétert és Csillagné Szánthó Polixénát, illetve a Kölesdi Felnőtt Honismereti Szakkör tagjait, dr. Kiszler Gyulánét és dr. Kiszler Gyulát. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület is.

Elsőként Balogh Attila egyesületi tag, történelem tanár tekintette át Béri Balogh Ádám életútját. Beszélt az 1708-as, győztes kölesdi csatában tanúsított kiváló hadszervezői képességeiről és helytállásáról is. Ezt követően Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke ismertette a szabadságharc harmadik legnagyobb győztes csatájának – Győrvár, 1706. november 6-7. – legfontosabb mozzanatait. Ugyancsak hangsúlyozta a brigadéros seregének hősiességét. Hiszen ez a fényes diadallal megakadályozta, hogy a Dunántúl a császári erők birtokába kerüljön. Példákat említett Béri Balogh Ádám kultuszának ébren tartásáról, a hagyomány ápolásáról.

Az ünnepség végén Bognár Cecil egyesületi tag, a magyar kultúra lovagja szavalt és játszott tárogatón, a jelenlévők együtt énekelték el a Török bársony süvegem kezdetű, a brigadérost idéző népdalt. Végezetül koszorúkkal és gyertyagyújtással fejezték ki tiszteletüket. Dr. Gesztesi Enikő elmondta, hogy ez az esemény kiváltképp emlékezetes marad az egyesület életében, mert a pandémia miatt fél év után először találkozhattak személyesen egymással a honismerők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában