Van, ami nem várhat

2021.02.10. 14:00

A TEIT-nél májustól kezdődhet az intenzív munka

A járványhelyzet átírta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) szokásos forgatókönyveit, hiszen üléseket nem áll módjukban tartani. Akadnak azonban olyan feladatok, amelyek nem várhatnak, így egy-egy személyes találkozón, majd tagonkénti egyeztetésekkel hozzák meg a legfontosabb döntéseket. Jó hír, hogy a településeknek folyósított támogatási összegek várhatóan 2021-ben sem csökkennek.

Gábor János

20200925 Paks Szabadtéri fotókiállítás nyílt pénteken a paksi polgármesteri hivatal előtti téren az orosz atomenergetikai ipar fennállásának 75. évfordulója alkalmából. Fotó: Molnár Gyula MGY Tolnai Népújság Képen: Alekszandr Hazin az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. Paks II. projektigazgatója, dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke

Fotó: Molnár Gyula

Mivel a veszélyhelyzetben tizenhat polgármester kollégával nem lehet összegyűlni és döntéseket hozni, ugyanúgy, mint a városnál a polgármesteri határozatokkal, itt elnöki határozatok révén működik a társulás – magyarázta dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke. – Nem egy személyben döntök a kérdésekről, alelnök úrral folyamatosan egyeztetünk, miközben a többi polgármester véleményét is kikérjük. Most össze kellett állítani a költségvetést és elfogadni az idei munkatervet – foglalta össze. A TEIT-elnök elárulta: változatlanul nehéz helyzetben vannak a döntésekkel, mert nem tudják előre, hogy a pandémiás helyzet meddig áll fenn.

Úgy véli, inkább májustól érdemes intenzívebb munkára számítani, de addig is teljesíteniük kell az ellenőrzési és tájékoztatási kötelezettségeiket az atomerőmű és a radioaktívhulladék-kezelő (RHK) kapcsán. Hozzáfűzte, keresik a lehetőségeket, hogy ebben a helyzetben hogyan tudnak mindennek eleget tenni.

Az elképzeléseket és a rájuk vonatkozó költségvetési tételeket Gáncs Istvánnal, Tengelic polgármesterével megvitatták, és a következő egy-két hétben a társulás többi településvezetőjével is megbeszélik. – A települések mindig maguk határozzák meg, hogy milyen célra fordítják a pénzt: általában kisebb beruházásokra, állagmegóvó munkákra és karbantartásokra szokták felhasználni. Az atomerőműtől és az RHK-tól kapott forrást általános arányszámok szerint osztják el. A támogatás nagyságrendjében nem várok változást, 320 millió forint körüli összegből tud majd gazdálkodni a társulás az idei évben is – osztotta meg a kalocsai polgármester.

Filvig Géza kérdésünkre elmondta, hogy bár a TEIT-ben rendszeresek a tanulmány­utak, amelyeken a településvezetők atomerőművek technológiáival ismerkednek, a következő csoportos út idejét még korai lenne megbecsülni.

Hozzátette: a Covid miatt leghamarabb az év második felében lehetséges az erőmű-látogatás, amit mindenképpen egy Európai Unión belüli országban szeretnének megejteni. Az ilyen alkalmakon a TEIT delegációja nemcsak az adott létesítmény sajátosságaival ismerkedik, hanem találkozik a régió településvezetőivel is, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat.

Ezeket a protokoll-látogatásokat egyébként nagyon hasznosnak tartja, mert a személyes találkozások alkalmával kiderülhetnek egy-egy típusú atomerőmű jellegzetes előnyei és hátrányai is.

Borítóképen: Dr. Filvig Géza (középen), mellette, balra Alekszandr Hazin, a Paks II. Atomerőmű építési projektigazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában