Nagy öröm ez a lehetőség

2021.02.09. 14:00

Már alig várták a diákok, hogy személyesen találkozhassanak

Az érettségire való felkészülés jegyében néhány tanóra erejéig, bizonyos keretek között újra személyesen találkozhatnak egymással a középiskolai tanulók és az oktatók. Nem titkolják, hogy már magának a társaságnak is módfelett örülnek, nemcsak a tanulás lehetőségének.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A szekszárdi Csapó Dániel Középiskolában idén ötvenkét tanuló érettségizik kifutó szakgimnáziumi képzésben, tíz tanuló pedig érettségire felkészítő képzésben, utóbbiak szakközépiskolai képzésben szakmát szereztek. Ezen a héten kezdődött meg számukra kontaktórák keretében, vagyis valódi, személyes jelenléttel a felkészítés. Hetente két napot biztosítanak a kollégáknak és a tanulóknak a közismereti és szakmai érettségi tantárgyakra, valamint a szakmai gyakorlatok megvalósítására. A szaktanárok kérését figyelembe véve állítottak össze külön órarendet ezekre a napokra. Azzal a céllal hívták be a tanulókat, hogy az eddig digitális munkarendben feldolgozott tananyagokat rendszerezhessék, a felmerült kérdéseket, problémákat, tévedéseket tisztázhassák. Lehetőség van szóbeli feladatok megoldására, gyakorlására, ami főként a nyelvi felkészülésben jelent nagy segítséget.

Különösen fontos, hogy a számonkérések ellenőrzött keretek között folynak, mert így diákjaik reálisabb visszacsatolást kapnak előrehaladásukról. Elsősorban konzultációs órákat tartanak a kollégák, a járványügyi szabályokat betartva.

Fontosnak tartják az érettségi vizsgákra történő felkészítés mellett a mentális támogatást is, hiszen ennek a korosztálynak most rendkívül fontosak a személyes kapcsolatok. Itt találkozhatnak osztálytársaikkal, tanáraikkal, amit már régóta vártak. A pedagógusoknak is öröm volt találkozni a tanulókkal, és látni rajtuk a viszontlátás örömét.

Az iskolában a szakképző évfolyamokon is megkezdődtek kontaktórák keretében a felkészítések a szakmai vizsgákra. A tanüzemi gyakorlatok a rendeletek szerint már november óta személyes jelenléttel történtek. Ettől a héttől a gyakorlatokat kiegészítve elméletből is segíteni tudják a tanárok a tanulók felkészülését a szakmai vizsgákra.

– Reméljük, hogy ezek az alkalmak hozzásegítik tanulóinkat, hogy minél jobb eredménnyel tudják befejezni középiskolai tanulmányaikat – nyilatkozta Fülöp Mónika, igazgató.

A dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jelenleg a digitális munkarend iskolákra vonatkozó előírásait tartják szem előtt. Szaktanár javaslatára indokolt esetben, előzetes egyeztetéssel kiscsoportos jelenléti iskolai foglalkozásra is lehetőséget biztosítanak, nyilatkozta Gaál János igazgató megbízásából Szijártóné Ulrich Zsuzsanna iskolatitkár.

Pakson a Vak Bottyán Gimnáziumban is lehetőségük van a tizenkettedikeseknek a jelenléti csoportos oktatásra, de a többi évfolyamon is adott a lehetőség a csoportos számonkérés és foglalkozások megtartására, tájékoztatott Rompf Gabriella intézményvezető-helyettes. A szaktanárok visszanézhető videótanórákkal is biztosítják az érettségire való felkészülést a jelenléti foglalkozások mellett, továbbá felmérték a tizenkettedikesek elégedettségi szintjét, illetve, hogy mely tárgyakból érzik szükségét a jelenléti oktatásnak. A szaktanárok ez alapján jelezték a jelenléti órák megtartásának igényét, és így alakították ki az órarendet.

A tamási Béri Balogh Ádám Gimnáziumban is van lehetőség kiscsoportos foglalkozások megtartására, akár végzős tanulók számára is. Amennyiben a szaktanár indokoltnak látja a személyes jelenlétet, és a sikeres, hatékony felkészüléshez szükséges a tanulók jelenléti oktatása, tízfős csoportokban (esetleg az osztályok megbontásával) tanulóik részt vehetnek kontaktoktatáson. Erre ezidáig matematika, biológia, idegen nyelvek, kémia emelt szintű előkészítő esetében került sor.

Az idei tanév végén negyvenegy tanuló tesz rendes érettségi vizsgát. Eddig három külsős (nem az ő diákjuk) jelentkezett érettségi vizsgára. Azt még nem tudják, hogy előrehozott érettségi vizsgát hányan kívánnak tenni, az érettségire jelentkezés még nem zárult le, határideje február 15., nyilatkozta Pécsi Gábor igazgató.

A bátaszéki II. Géza Gimnázium érettségire készülő diákjai hetente egy alkalommal, péntekenként mennek be az intézménybe, ahol tömbösített órákat tartanak a tanárok. Pulai Erzsébet igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta, idén ötvennégy diák szeretne érettségi vizsgát tenni az intézményükben, ők már korábban megkapták témakörönként a tételeket. A pénteki órákon mindenkinek lehetősége van arra, hogy kérdezzen a tanárától, illetve az érettségi tantárgyakból plusz két óra fakultációt is tartanak.

A 2020/2021-es tanév nem könnyű a bátaszéki pedagógusoknak sem, hiszen egyrészt a digitális oktatásra kell készülni nap mint nap, emellett pedig fel kell tudni készíteni a végzős diákokat az érettségire. A hetenkénti személyes találkozásoknak az is előnye, hogy a diákok már nagyon „ki voltak éhezve” rá, hiszen elmaradt többek között a szalagtűző bál is, és ki tudja, lesz-e alkalom a hagyományos ballagás megtartására. Mindezek nagyon megviselik a diákokat, tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Kontaktoktatás

A szekszárdi Ady Endre Technikum és Kollégiumban a pandémiás időszakra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett készítik fel az érintett tanulókat az érettségi, valamint a szakmai vizsgák sikeres teljesítésére. A szakmai gyakorlatok iskolai részét a tanulók eddig is az iskolai tanműhelyben végezték kis csoportokban, természetesen a hatályos járványügyi előírásokat maradéktalanul betartva. A hagyományos tan­órákhoz a jelenlegi szabályozás miatt jelenleg nem tudnak visszatérni. Az érettségire készülő hat osztály esetében igényfelmérést tartottak, melynek elemzése után heti egy nap kontaktoktatást szerveznek egyedi módon. Ekkor az érettségi tárgyak közismereti és szakmai elméleti óráit tartják meg az oktatók a szükséges biztonsági előírások betartása mellett. A szakmai vizsgára készülő kilenc osztály számára egy-egy esetben szerveznek majd ilyen foglalkozást, amennyiben marad a jelenleg érvényben lévő szabályozás, s az online oktatási forma. Az év végi záróvizsgák 126 érettségizőt és 199 szakmát tanuló diákot érintenek.

Borítókép: Tanóra a Csapóban. A távoktatás mellett néha szükség van a személyes konzultációra is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában