korszerűsítés

2021.02.02. 20:00

Nem egyszerű, de jól halad a felújítás a Baka iskolában

November elején megkezdődött Szekszárdon a Baka István nevét viselő általános iskola energetikai korszerűsítése. Az SZ+C Stúdió Kft. felújítja a megyeszékhely legnagyobb, egyben legújabb alma materét. A kezdetekről hírt adtunk, azóta eltelt majdnem negyed év. Hol tartanak most, kérdeztük Czank Gézát, a kivitelező cég ügyvezetőjét.

Szepesi László

Czank Géza (balra), mellette Ács Rezső polgármester

Fotó: Makovics Kornél

Melyek voltak az első lépések, műveletek?

– A kezdet látványos, egyben nehéz, sőt, veszélyes is volt, mert a homlokzati ablakok cseréjekor azok mellől rossz időjárási körülmények mellett el kellett távolítani majd ötszáz, egyenként több mázsás vasbeton árnyékoló lamellát. A munkával az év végéig mégis végeztünk.

Azóta dolgoznak tovább, és a munka javát az épületen belül kell végezni...

– A korszerűsítés négyötödét a belső térben kell végeznünk, s erre már csak néhány hónapunk van, május 8-ig az iskola mind a három szintjén, valamennyi helyiségben a régi fűtési rendszer helyett egy teljesen újat kell kiépítenünk, s emellett kell, hogy minden helyiségben működjön új szellőztetési rendszer, amely kapcsolatban lesz a tetőn elhelyezett légkezelő egységekkel. Közben a teljesen felújítandó hőszigetelt és vízszigetelt tetőn 50 kilowatt teljesítményű napelemrendszert fogunk felépíteni. A központi aula, és a mellette lévő két terem felett lévő tizenegy, összesen 80 négyzetméternyi bevilágító sávot új, motoros mozgatású füstelvezető szerkezetekre fogjuk cserélni. Ehhez jelentős villanyszerelési, kőműves- és burkolatjavítási munka társul. A két és félezer négyzetméternyi homlokzati hőszigetelési munka a dizájnos függönyfalakkal szintén tartogat számos építészeti kihívást. Ráadásul mindezt egy működő iskolában kell elvégeznünk, a pandémia miatti szigorú előírások betartásával, vigyázva hatszáz diák és hetven pedagógus egészségére.

Kicserélik a fűtési rendszert. De most tél van, muszáj fűteni. Ezt hogy lehet megoldani?

– Úgy, hogy erre a munkára majd csak a fűtési idény lezárulta után kerül sor. A téli iskolai szünetben mindössze a radiátorok mosását tudtuk elvégezni. Arra azért volt szükség, mert az öt éve készült pályázati terv szerint maradnak a régi radiátorok. Viszont kiderült, azok jó része olyan rozsdás, hogy nem lehet visszaépíteni.

Erre nyilván nem számítottak. Miként a vírus okozta veszélyhelyzet sem szerepelt a hajdani tervekben. Ez milyen kihívást jelent a cégnek?

– Nem kicsit. Ugyanis az épület kereszt alakú. Mi pedig mindig csak a kereszt egyik ágában dolgozhatunk, külön bejáratot kiépítve, fizikailag elválasztva a működő iskolarésztől. Emiatt nem folyamatos a munka, már nyolcszor kellett költöznünk, s hogy átadhassuk a területet, napokig tartott a kötelező takarítás, fertőtlenítés. Ez az iskola vezetésére, a tanárokra, a gyermekekre és a takarítókra is hihetetlen terhet ró, amiért nagy tisztelettel hajtok fejet előttük, minden elismerésem az övék. Rendkívüli feladatot jelent nekik is, hogy helytálljanak ebben a többszörösen rendkívüli helyzetben.

Tehát május 8-ra kell a munkát elvégezni. Sok éve ez jeles nap volt, akkor ért véget a második világháború. Idén ez lesz itt is a győzelem napja?

– Nagyon igyekszünk. Dolgoztunk a téli szünet alatt és így lesz a tavaszi szünetben is. Számos kivitelezést gyorsító műszaki javaslatot tettünk és alkalmazunk, vállalva azok többletköltségeit. Még tizennégy költöztetési szakasszal kell számolnunk. De kezdeményeztük a határidő módosítását, így az iskolára nehezedő nyomás is csökkenhetne, és kritikus belső munkavégzések befejezése már átcsúszhatna a nyári szünet időszakára.

Ma ez a legnagyobb munkájuk, s ennek mintegy harmadánál tartanak. Mi lesz utána?

– Már elkezdtük a Szekszárdi Vendéglátó Szakképző Iskolának – a Baka Iskoláénál is nagyobb volumenű – felújítási munkáit, februárban pedig Móron kezdünk új iskola építésébe. Szerencsések vagyunk, mert erre az évre már a teljes kivitelezési kapacitásunkat leszerződtük. Így, bánatunkra több munkafelkérést kénytelenek voltunk visszamondani – bárcsak ez lenne legnagyobb gondunk a későbbi években is.

Javulnak a tanítás feltételei

Örülünk, hogy jobb, szebb és korszerűbb lesz az iskola, és nagyon várjuk, hogy befejeződjön a munka, mert nem könnyű így tanítani – mondta Parrag Katalin, az iskola igazgatója.

A 800 milliós felújítás eredményeként sokkal jobb feltételei lesznek a tanításnak és a tanulásnak, mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Ennek, a város egyik beruházásának eredménye majd az is, hogy sokkal olcsóbb lesz az iskola működtetése. Kihívás, hogy tanítás mellett folyik a korszerűsítés, ez okozza a jelentkező csúszást is. Tartottam attól, hogy a fertőzés gócpontja lesz ez a beruházás, hogy nem sikerül elszigetelni egymástól az építőket és a gyerekeket, de úgy látszik, eddig ez megoldódott.

Ha ez a korszerűsítés sikeresen befejeződik, a Dienes-iskola felújítása lesz a következő.

Borítókép: Ács Rezső polgármester (középen) is megtekintette a munkafolyamatot, mellette balról Czank Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában