továbbtanulás

2021.02.17. 14:00

Pécsi egyetemi karok a célkereszt közepén

Megyénk végzős gimnazistáinak többsége egyetemre jelentkezik, ennek kapcsán nyilatkoztak a középfokú intézmények képviselői.

Foray Nándor

20210212 Paks VBG végzősök, kép:illusztráció Fotó: Molnár Gyula MGy Tolnai Népújság

Fotó: Molnár Gyula

A Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, dr. Szenyéri Zoltán emlékeztetett: a jelentkezések határideje február 15., ezért még teljesen lezárt jelentkezések nincsenek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a végzősök nyolcvan-nyolcvanöt százaléka tanul tovább. Sajnos a tanulmányi eredmények hiányosságai mellett mindig vannak olyanok, akik anyagi okok miatt nem vállalják ezt. Ugyanakkor a szakképzésben az elmúlt években juttatott kiemelkedő ösztöndíjak és a szakmával rendelkezők jó kereseti lehetőségei is elősegítik, hogy sokan választják a szakképzést.

– A leggazdagabb irány véleményem szerint a közgazdasági lesz (marketing, turizmus, pénzügy, alkalmazott közgáz), emellett egyre többen választják az informatikát és a mérnöki szakokat – véli az igazgató. Bántóan visszaesett a pedagógusképzésben részt vevők száma – még rosszabb a helyzet, ha kijelentjük, hogy általában nem a legjobb tanulók választják ezt az irányt. Most többen kísérlik meg majd az orvosi és a jogi pályát is, ezek a legrizikósabbak, hiszen nagyon nagy teljesítmény kell, és a jogi egyetemeken nagyon kevés az államilag finanszírozott hely.

Borzasztó nagy ellentmondás van abban évek óta, hogy a helyek jelentős részére túljelentkezés nélkül, átlagosan jó jegyekkel be lehet kerülni, ugyanakkor néhány top egyetemre óriási pontszám, nyelvvizsgapont és nyilván jó adag szerencse is szükséges.

A közelség miatt óriási arányban vezet a Pécsi Tudományegyetem, tehát a felsorolt irányok bármelyikét a dombóvári gimnazisták általában ezen az egyetemen célozzák meg. Vannak még budapesti irányú jelentkezések, Veszprém, Kaposvár, Dunaújváros szokott még néhány helyet jelenteni.

Kiemelten nőttek az emelt szintű jelentkezések – hiszen ez a jelentkezés tavaly óta élő új alapfeltétele. – Magánvéleményem alapján ez egy jó döntés, már régen meg kellett volna hozni ezt a kormányzati intézkedést, mert csak ez a vizsgatípus jelent igazi objektivitást – nyilatkozta dr. Szenyéri Zoltán.

A Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban a február 15-i határidő közeledtével a tanulók nagy része már regisztrált a Felviben, és elkezdték feltölteni az adataikat és a dokumentumaikat. Felhívták a figyelmüket arra, hogy a sorrend esetében amellett, hogy nyilván a számukra legkedveltebb szak kerüljön a lista élére, gondolják át a tavalyi felvételi ponthatárokat is. Jelentkezzenek minimum egy olyan képzésre, amelynek a ponthatárát biztosan el tudják érni. Arra is figyelmeztették őket, hogy a hitelesítés végén nyomtassák ki a hitelesített jelentkezésüket a későbbi problémák elkerülése érdekében. Az iskolában a legkedveltebb tanulmányi területek a közgazdaságtan, a nyelvek (például anglisztika), az egészségügyi és mérnöki pályák, illetve a mérnökinformatikus képzés. – A bekerülési arányszámunk az elmúlt években osztályonként eltérő, de összességében körülbelül hetven-nyolcvan százalékos volt – nyilatkozta Rompf Gabriella megbízott intézményvezető.

Mindenki továbbtanul a Garayból

A Szekszárdi Garay János Gimnázium végzős diákjainak és szüleiknek idén is tartottak tájékoztatót. Információik szerint minden végzős diákjuk (101 tanuló) szeretné folytatni a tanulmányait a felsőoktatásban, többségük az egyetemek alap- vagy osztatlan képzéseire készül, néhányan pedig a felsőoktatási szakképzésbe szeretnének először bekapcsolódni. A garaysok közül legtöbben budapesti egyetemekre (SOTE, BME, BGE, BCE, PPKE) és a PTE-re jelentkeznek. A legnépszerűbb karok és szakok: orvosi, (köz)gazdasági, jogi, informatikus, különböző mérnöki szakok, pedagógus – ismertette Rajos Judit igazgatóhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában