Székelyföld

2021.02.14. 20:00

Potápi Árpád János jégpályát avatott Marosszentgyörgyön

Elkészült a jégpálya Marosszentgyörgyön. Az államtitkár is tartott avató beszédet. Miniszterelnöki üdvözlet. Budapesten is játszanak székelyföldi hokisok.

Szeri Árpád

Marosszentgyörgy, 2021. február 14. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára köszöntõt mond a marosszentgyörgyi sátortetõs mûjégpálya ünnepélyes átadásán 2021. február 14-én. A jégpálya a magyar kormány támogatásával valósult meg. MTI/Biró István

Forrás: MTI

Fotó: Bíró István

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) tavaly július eleji közleménye azt tudatta, hogy Erdélyben „Marosvásárhely volt eddig az egyetlen megyeszékhely, ahol a jeges sportok gyakorlására nem voltak megteremtve az infrastrukturális feltételek.” Ugyanakkor az írásban egy kiváltképp jó hír is szerepelt: „A helyzet azonban hamarosan itt is megváltozik, hiszen elkezdődött a sátortetős jégpálya építése.”

Az impozáns létesítmény a közelmúltban el is készült, a nagyváros határában található Marosszentgyörgy településen. A hivatalos átadás vasárnap délután történt meg, a gyorskorcsolyázók, jégkorcsolyázók és jégkorongozók látványos bemutatóit követően.

A romániai helyszínen hazánk és kormánya képviseletében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára – egyúttal a Tolna megyei 2. számú választókörzet országgyűlési képviselője – tartott méltató beszédet. A jégpálya megvalósulását ugyanis támogatásával segítette elő a magyar állam. Az Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is tolmácsoló államtitkár köszöntésében a sportot az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erőnek nevezte.

– 2016 óta hasonló beruházás volt Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson – sorolta Potápi Árpád János. – Miért van erre szükség? Mert a nemzeti összetartozás éve után a nemzeti újrakezdés évében a legfontosabb összekovácsoló erő a sport, hiszen nem lehet nemzeti összetartozásról beszélni sportszeretet, közösségformálás nélkül.

– Az ilyen beruházások által több száz, több ezer gyermeket tudunk megszólítani, át tudjuk adni a sport szeretetét, olyan magyar sportolókat, csapatokat tudunk kinevelni, akik a Kárpát-medencében, de világszerte viszik a magyarok hírnevét. Azért ad a magyar kormány ilyen beruházásra pénzt, mert nemzetben, magyar egységben gondolkozik. A jégkorongban is egy egységes Kárpát-medencei liga áll a rendelkezésünkre, Székelyföldön magyarországi csapatokat és játékosokat láthatunk, Budapesten székelyföldi hokisoknak is szurkolhatunk.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként mondott köszönetet. Novák Károly Eduárd romániai ifjúsági és sportminiszter kijelentette: az új fedett jégpályán román, magyar, roma és szász gyermekek sportolhatnak együtt és tanulhatnak egymástól.

Lendületet kapnak a jeges sportok

„A frissen elkészült sátorpálya egy sajátos összefogás eredménye, hiszen az építést a magyar kormány finanszírozásával a Székelyföldi Jégkorong Akadémia bonyolította, a telket a marosszentgyörgyi önkormányzat bocsátotta rendelkezésre, de partnerséget vállalt a Maros Megye Tanácsához tartozó Visit Maros, valamit a Felső-Maros menti Leader Egyesület is” – hangsúlyozta az SZJA közleménye.

„Az új pálya lendületet ad a térségben a jégkorongoktatásnak, hiszen, hazai jégen tudnak készülni a sportolók. Ugyanakkor a tömegsport szempontjából is áldásos hatásai lesznek, ugyanis lehetőséget ad a korcsolyaoktató program elindítására. Egyszóval gyerekek ezrei férnek hozzá mostantól különböző jeges sportokhoz.”

Borítóképünkön: Potápi Árpád János az ünnepélyes átadáson. Mellette jégkorongozó-felszerelésben Tánczos Barna és Novák Károly Eduárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában