tájház

2021.02.28. 15:15

Rendkívül hiteles bemutatón a letűnt kor

Fekete Dávid

A bátai tájház állandó kiállításon mutatja be a Duna szabályozását követő időszakban kialakult paraszti portát, életmódot, népviseletet, népművészetet. A tájház leggazdagabb anyaga a textilgyűjtemény: a bátai református és katolikus lakosság viseletének teljes skáláját láthatjuk, úgy nőit, mint férfit, olvasható a tájház weboldalán. Jelenleg a vírushelyzet miatt azonban nem nyithatja ki kapuit.

A gyűjteménynek helyet adó épületet P. Sümegi Mihály földműves-kisbirtokos, községi másodbíró építtette 1887-ben.

A ház a településre jellemző építészeti értékeket őrzi. A lakóház terméskő alapra, vályogból épült, „viklis” mennyezettel. A házon belül először négy szobát járhat körbe az érdeklődő, mindeyik szoba máshogy van berendezve, különféle viseletekkel találkozhatunk, mindazokon kívül viszont népiskolai füzeteket, korabeli könyveket és dicstárgyakat is megtekinthetünk. Van még pajta, istálló, disznóól és kamra is.

A tájház több alkalommal részesült korábban elismerésben. Többek között 2005-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége „Év tájháza” című pályázatán elnyerte az „Év tájháza” címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában