befagyott tavak

2021.02.15. 20:00

Rendkívül veszélyes most a jégre menni

Ugyan jóval hidegebb volt a hőmérséklet az utóbbi napokban, ahhoz kevés, hogy az állóvizek, tavak olyan szinten befagyjanak, hogy egy ember súlyát elbírják. Ezért a vizek sem korcsolyázásra, sem egyéb téli sportok űzésére, sem lékhorgászati tevékenység folytatásához nem alkalmasak.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) halgazdálkodási vízterületein a jégen tartózkodás szabályai szerint a lékhorgászat – saját felelősségre – megtűrt tevékenység, de csak akkor, ha a jég vastagsága legalább húsz centiméter, és a biztonsági intézkedéseket az érintettek előzetesen és folyamatosan megtették.

– Saját érdekében kérünk mindenkit, hogy ne is próbálkozzék a jégre menni, mert az életével fizethet a meggondolatlanságáért – nyilatkozta a TOHOSZ ügyvezető elnöke, Szakács Szabolcs.

Továbbá megkérnek mindenkit, hogy a Duna folyó, a Sió csatorna és a Keselyűsi Holt-Sió árterein történő közlekedéssel is vigyázzanak. Mivel a Duna és a Sió is apad, az árterek és a befagyott kobolyák rendkívül veszélyesek, mert a jég vastagsága ott is csak néhány centiméter.

A folyóvizeken vékony jéghártya sem alakult ki, így azokon horgászati tevékenység folytatása lehetséges, ellenben a Szálkai víztározót néhány centis összefüggő jégréteg borítja, ezért azon a horgászathoz nincs megfelelő vízfelület.

Ami a szálkai tavakat illeti, maximum öt centiméteres vastagságú jég alakult ki a hétvégére, amely már olvadásnak is indult, és a következő hétvégére feltehetőleg teljesen elolvad. Korcsolyázni nem lehet, rámenni életveszélyes. A kis tavon csak február végén szabad horgászni, a nagy tó pedig foltokban fagyva van. A tamási és a simontornyai önkormányzat körzetében elterülő tavak magánkézben vannak.

A partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik. Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják a jégtakarót. A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb. Olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha vastagsága változatlan marad, hívja fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni korlátozott látási viszonyok között, járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon, rianás esetén a Balatonon. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető: a körülbelül nyolc centiméter vastagságú jég egy felnőttel, a körülbelül tizenkét centiméter vastagságú jég egy csoporttal, illetve sportolásra alkalmas, a körülbelül tizennyolc centiméter vastagságú jég szánkókkal, fakutyákkal.

Borítóképünkön: a múlt héten még lehetett korizni Tolnán is, a következő napokban már életveszélyes lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában