vakcina

2021.02.07. 16:00

Védettséget kapunk több betegséggel szemben

A védőoltásoknak – amióta vannak – rendkívüli a jelentőségük a fertőző betegségek terjedésének a visszaszorításában, emberek milliót lehet vele megmenteni. A vakcinák többségét gyermekkorunkban kapjuk, szerencsére a legtöbb szülő nem tiltakozik ellene.

Mauthner Ilona

Forrás: Mártonfai Dénes

A védőoltás, vagy más néven vakcina, valójában egy gyengített vagy elölt kórokozókat, vagyis kész ellenanyagot tartalmazó készítmény. Beadásának célja a szervezet ellenállásának fokozása, mesterségesen előidézett immunitás.

– A gyermekkorban megkapott védőoltások révén védettséget szerzünk a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, az adott bakteriális fertőzés, a kanyaró, a rózsahimlő és mumpsz betegségekre – mondta dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. A felsorolt betegségek egy része önmagában is halálos kimenetelű lehet. Egy részük pedig a szövődményük révén súlyos, maradandó károsodással járhat. Szerencsére a kötelező oltások bevezetését követően az átoltottság magas fokú lett, több országban ezek a betegségek szinte megszűntek.

– Sajnos az utóbbi években a védőoltást megtagadó szülők miatt egyes földrajzi régiókban újra jelentkeztek ezek a súlyos betegségek, nem egyszer halállal végződve. Én a 39 éves területi orvosi ténykedésem alatt két család esetében találkoztam oltásmegtagadással. Mivel az első családot nem tudtam meggyőzni az oltás fontosságáról, jelenteni kellett az akkor még ÁNTSZ elnevezésű hatósághoz. Ezt megtudták a szülők, és a gyerekek tajkártyáját elvitték a város másik körzetébe, ahol az eljárást tovább folytatták. Ilyen esetben akár bírósági eljárásig is mehet az ügy, és végül is, ha kell, akkor rendőrségi közreműködéssel megkapja a gyermek a kötelező védőoltást. Mindenki emlékszik még talán, nagy médiavisszhangot kapott a sok-sok évvel ezelőtti első ilyen precedens értékű bírósági ítélet Szombathelyen egy oltásmegtagadó szülő esetében.

Már az első vakcinák is kifejezetten sikeresek voltak

Az első mesterséges immunizálás Edward Jenner angol sebész oltóanyagával történt (1790-ben), amely az első védőoltás volt a világon. Jenner megfigyelte, hogy a tehénhimlővel fertőzött fejőnők és tehenészek nem kapják el az emberi himlőt. A vakcina kifejezést ő használta először. Magyarországon 1931 és 1941 között még csak a diphteria (torokgyík) ellen oltották a gyermekek egy részét. Védőoltások nélkül évente 57 097-en betegedtek meg és 2512-en haltak meg. Kanyaróban az 1900-as években a világon félmillióan betegedtek meg, 2006-ban 55-en, torokgyíkban közel kétszázezeren, mára egy beteg sincs, ugyanígy ma már nem veszti életét fekete himlőben, illetve gyermekbénulásban egy gyermek sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában