Covid-vakcinát nem kapnak a gyerekek

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Miközben gőzerővel folyik a koronavírus elleni vakcinák beadása országszerte, a szokásos gyermekoltásokról sem szabad megfeledkezni. Ezek között vannak kötelezők – például a tbc, a torokgyík, a szamárköhögés és a gyermekbénulás elleni –, és ajánlottak, mint az agyhártyagyulladás elleni szérum. Dr. Barna Györgyi tolnai gyermekorvos havonta körülbelül hatvan kisgyermeket olt be, köztük kéthónaposakat is.

– Koronavírus ellen egyelőre nem oltunk gyerekeket – mondja –, csak 16 év fölötti fiatalokat. Több tapasztalat kell ahhoz, hogy elkezdjük, de valószínűleg az év végére már lehetőség nyílik erre. Sok a covidos gyerek, de gyorsan átszalad rajtuk a betegség, és enyhe lefolyású. A legjellemzőbb tünetük a száraz köhögés, amit az esetek többségében némi láz is kísérhet. Hál’ Istennek nincs fulladás, nincs kórházközeli állapot. Ám ahhoz, hogy gyermekek oltására is engedélyezzenek egy szert, több klinikai kísérlet, sok esetszámból levont gondos következtetés, nagyobb óvatosság, a jelenleginél alaposabb ismeret szükséges.

Borítóképen: Dr. Barna Györgyi egy hatéves fiúnak ad védőoltást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában