megyei körkép

2021.03.22. 14:00

Felkészülten várjuk a gólyák érkezését

Idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat az E.ON Hungária Csoport. Korábban összesen ­4 399 védőeszközt telepítettek, idén márciusra újabb 48 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

Megyénkben közel négyszáz gólyafészektartó várja a költöző madarak visszaérkezését. Tolnában az elmúlt időszakban Szakályban, Medinán, Bátán, Németkéren és Őcsényben telepítettek új védőeszközöket az E.ON szakemberei, akik a már meglévő fészektartókat ellenőrizték, ha kellett cserélték, hogy a madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az energiacég regionális kommunikációs szakreferense.

Mint megtudtuk, a vállalat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel együttműködve, a lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választotta ki azt a 48 helyszínt, ahova újabb fészektartókat helyeztek el. A védőeszközök karbantartását – és szükség esetén cseréjét – főként januárban és februárban végezték el, hogy a madarak visszaérkezésére minden készen álljon. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították.

Gólyák a fészekben Bogyiszlón Fotó: Makovics Kornél

A régebbi, akár évtizedes fészkek több mázsásra is hízhatnak, és veszélyessé válhatnak. Ezek új, fonott fészek­alapot kaptak. A kikelt gólyafiókák védelmére a fészek környezetében lévő hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől. Madárvédelmi szakemberekkel együttműködve új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet az E.ON.

Néhány hete kezdték meg egy, a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát típusának gyakorlati tesztjét. Az eszközt a hagyományoshoz képest „fejjel lefelé” szerelik fel, így nem érhető el a madarak számára olyan pont, ami veszélyeztetné őket. Tavaly nyár óta egy másik madárvédelmi eszköz gyakorlati tesztje is zajlik a Hortobágyon.

Aki megérkezett

Mint arról mi is hírt adtunk, megérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. A fokozottan védett madár a bekamerázott fészekbe landolt 2021. március 2-án reggel 7 óra 16 perckor. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projekt­nek köszönhetően immár 9. éve folytatódhat a tudományos megfigyelés. Mint arról a zrt. tájékoztatott, az Afrikából érkezett fekete gólya a fészek elfoglalása után közel fél óráig rendezgette és takarította azt, majd feltehetőleg élelem után nézve elrepült.

Borítókép: A már meglévő fészektartókat ellenőrizték, ha kellett cserélték, hogy a madarak biztonsággal használhassák azokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában