Olvasás

2021.03.10. 13:18

Hagyatékokból a könyvtárban kötnek ki

Nem mondható, hogy nem olvasnak a fiatalok, ám ha olvasásról van szó, ők már nem papíralapú könyvekre gondolnak, hanem elektronikusokra, digitalizáltakra.

Wessely G.

Fotó: A szerző felvétele

A tankönyvek és szakkönyvek még tartják magukat, de lassan már minden más elérhető a neten. Link Judit, tolnai könyvtárvezető vázolja tapasztalatait, akivel szakmája múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

A múlt: érték. Rengeteg szép könyv került hozzájuk hagyatékokból is. Az örökösök kidobni sajnálják, saját lakásukba viszont nem viszik el azokat a köteteket – porfogónak, amelyek a szülők, nagyszülők után maradtak. Antikváriumokban próbálják elpasszolni, vagy felajánlják a könyvtárnak.

Az elmúlt húsz év során mintegy ötven hagyaték gazdagította a tolnai közgyűjteményt. Néhány doboznyit továbbadtak, határainkon túli magyar könyvtáraknak, mert saját állományukban már megvolt. Többet befogadni nincs módjuk, részint a pandémia, részint a hely szűkössége miatt.

A tolnai könyvtár pár évvel ezelőtt ideiglenesen a Mag-tárba költözött, mintegy kétszáz négyzetméter alapterületű helyre. Egy ekkora, 12 ezres településnek – Link Judit szerint – hétszáz négyzetméteres könyvtár fenntartását írja elő a jogszabály.

A jelenlegi körülmények között még azok a kötetek se férnek el bent, amelyeknek feltétlenül a kölcsönzőtérben kellene lenniük. Gyakran kell átmenni az épület melletti raktárba az olvasók által keresett művekért. Így a raktár is könyvtár, s a valós raktár a város egy másik pontján található, az üresen maradt, régi kultúrháznál. De van ígéret a gond orvoslására, egy új könyvtárépület kialakítására belátható időn belül.

Borítóképünkön Link Judit a hagyatékokból származó könyvadományokkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában