Helyi közélet

2021.04.20. 19:10

Durván megugrott a távmunkában dolgozók száma

Tavaly az elmúlt tíz év átlagának közel háromszorosára nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya hazánkban.

TN

Forrás: Shutterstock

A csúcsot 2020 májusa jelentette, amikor közel 760 ezer főt, a foglalkoztatottak, idén februárban pedig arányuk az egy évvel korábbinak csaknem ötszöröse volt. Döntő többségük (77 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezett, közel kétharmaduk a központi régiókban élt, Budapesten a foglalkoztatottak 21 százaléka dolgozott ily módon a múlt évben. E foglalkoztatási formának a korábbiaknál nagyobb arányban, szélesebb körben való elterjedése vélhetően a jövő munkaerőpiaci folyamataira is hatással lesz – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb elemzéséből.

2020 tavaszán a Covid–19-járvány hatására bevezetett korlátozások több szempontból is befolyásolták a gazdaságot és a munkaerőpiacot. Az otthonról dolgozók jelentős része internetkapcsolaton alapuló távmunkában vagy home office keretében végezte munkáját. Számuk a járvány megjelenésekor ugrásszerűen megnőtt: a 2020 februárjáig még 100 ezer körüli létszám márciusban több mint a háromszorosára duzzadt, majd májusban érte el a csúcsát, ekkor közel 760 ezer főt érintett.

A távmunkában dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők. Döntő többségük felsőfokú végzettséggel rendelkezett, továbbá a digitális oktatásra való áttérés miatt nagyobb arányban érintette azokat, akiknél több 15 éven aluli gyermek is élt a háztartásban. Az átlagosnál nagyobb arányban éltek ezzel a lehetőséggel az 50 főnél nagyobb telephelyek és az állami tulajdonú munkahelyek dolgozói.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában