Finisben a korszerűsítés

2021.04.16. 20:00

Kívül-belül megújul a harmincnyolc éves szekszárdi iskola

Alakul a hajdan Ötös, ma Baka Istvánról elnevezett szekszárdi iskola új arca. Több helyen még állvány magasodik a falak mentén, de már látható, milyen lesz az épület pár hét múlva.

Szepesi László

2021.04.15 Szekszárd Nagyban zajlanak a felújítások a Baka István álltalános iskolában. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Nem akármilyen félévet tudnak maguk mögött az építők. Szokatlan volt a novemberben megkezdett munka, de még szokatlanabbak a körülmények, amelyek közepette kívül belül átalakították, korszerűsítették az iskolát.

Az sem volt mindennapos, hogy úgy kellett dolgozni, hogy, hogy közben folyt a tanítás, de erre jött, hogy a járványveszély miatt teljesen el kellett szigetelni az építési területet attól az iskolarésztől, ahol a diákok voltak. Új bejáratot, ahhoz új utat kellett kiépíteni, aztán felázott talajon daruzni, leszedni, levágni az ablakok mellől több száz, egyenként majd féltonnás betonelemet, azért is, hogy beborítsák az épületet tizenöt centi vastag hőszigetelő lapokkal.

Bent meg, mert a beruházás címe úgy szólt, az iskola energetikai korszerűsítése, teljesen át kellett alakítani a fűtésrendszert, minden osztályt negyed méter vastag csővel behálózni, amely a légcserélőtől hozza a friss levegőt. A tetőn új világítóablakok lettek, köztük, körülöttük, a vastag hőszigetelő réteg felett félszáz kilowatt teljesítményű napelem rendszer.

Czank Gézával, a bő félmilliárdos korszerűsítést végző SZ+C Stúdió Kft ügyvezetőjével és Pál Tiborral, az iskola megbízott igazgatójával járjuk az emeleteket. A munka javarésze kész, alig tíz százaléka van hátra. Mondhatjuk, senki nem örült, hogy a március nyolcadikától a járvány harmadik hulláma miatt bezárták az iskolákat, s azóta minden diák interneten tanul. Talán az építők voltak az egyetlenek, akiknek ez kedvezett. Így övék lett az egész épület, mindenütt szabadon mozoghattak, előbbre hozhatták a húsvéti szünetre tervezett munkákat.

Március második felétől hetvenen dolgoztak az iskolán. Ugyan a COVID 19 őket sem kerülte el, de nem történt tömeges megbetegedés. Ez a mostani szabad mozgás már csak rövid ideig tart, mert az alsó tagozatosoknak a héten kezdődik az iskola. Pál Tibor direktor pontosít: náluk hétfőn csak a pedagógusok jönnek, megbeszélni, hogyan tovább.

A kisdiákok kedden látják majd meg az új osztályukat, ami már végleges helyük lesz. Ez azért fontos, mert az építkezés korábbi szakaszában többször is osztályt kellett cserélniük. Ez a mostani más lesz, szebb, mint korábban volt. A folyosók is. Azok alacsonyabbak lettek, mert álmennyezet borítja a levegőt szállító csőrendszert.

A tanítás újrakezdésére lesz fűtés is a tornaterem kivételével mindenütt. Kicserélték a teljes fűtési rendszert, a földszinten – ez nem szerepelt a programban – új radiátorok kerültek a régi hibásak helyére is. Az épületben belső munkák, „utolsó simítások” még lesznek, de ezzel már nem zavarják a diákokat. Kint még várják, hogy kedvezőbbre forduljon az idő, és teljesen felöltöztethessék, befesthessék az épületet.

A május végére tervezett műszaki átadásig pedig elkészülnek az automatika rendszerek, és a fűtés beszabályozása is.

Borítóképünkön: Czank Géza (balra) és Pál Tibor terepszemlén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában